7/23/2010

Hogyan rúzsozzunk helyesen?

Nem tudom mi van velem mostanság, egyszerűen nem jut időm a frissítések megírására. Remélhetőleg a napokban kicsit összekapom magam.

Jelenleg úgy tervezem, hogy 3-4 posztom lesz a rúzsozással kapcsolatban az előzővel együtt. A jelenlegi arról fog szólni, amit már bizonyára milliószor olvastatok: hogyan kell rúzsozni. Törekszem arra, hogy hasznos is legyen, hasznosabb, mint pár netes forrásban olvasni.

Először is nagyon fontos, hogy az ajkaid szépek, ápoltak legyenek. Ennek érdekében jó szolgálatot tehet egy ajak radír - a Lush árul cukorradírokat szájra, finomak, édesek, de erről talán később még írok - és egy jó, tápláló/hidratáló ajakbalzsam.

Tipp:
  • Házilag készíthetünk ajakradírt, ha egy kis tégelybe ajakápolót megolvasztunk kicsit és nagy szemű cukrot keverünk hozzá. Esetleg mézből, oliva olajból és kristálycukorból is keverhetünk saját ajakápolót. 
  • Kenjük be az ajkaink viszonylag vastagon ajakápolóval még a reggeli arctisztítás előtt, majd arctisztítás után dörzsöljük óvatosan meg az ajkaink a kissé nedves fogkefénkkel. 
Mielőtt bármihez is hozzákezdenénk kenjük be az ajkainkat hidratáló ajakbalzsammal. A sminkünk utolsó lépéseként jöhet a rúzsozás, ez addig hidratálja az ajkaink.


Nem írom, hogy ez legyen az első lépés, de kontúrozzuk a szánk ceruzával. Ha új formát szeretnénk neki adni, akkor tegyünk egy kis alapozót az ajkainkra és egyenletesen oszlassunk el. Ne legyen túl vastag! Utána tegyünk rá egy kis púdert puffnival. Ettől tartósabb lesz kicsit a rúzsunk. Ha nagyon tartósat szeretnék használhatunk kifejezetten rúzs alá való bázist. Ilyen például a MAC prep+prime, vagy az Artdeconak van egy chilis bázisa, ami kicsit teltebbé teszi az ajkakat [a chili vérbőséget okoz].
Ha mindenképpen a kontúrozás mellett döntünk én egy természetes színű kontúrt ajánlanék, mert szépen el lehet halványítani, így természetesebbnek hat a rúzs. Viszont vörös rúzshoz mindenképp vöröset használjunk!

Tipp:
  • A kontúrnak sosem szabadna látszódnia, még a nagyon sötét, intenzív színek esetében sem. Hogy jól el tudjuk halványítania  széleket, érdemes egy tiszta rúzsecsettel befelé satírozni, vagy egy kifejezetten vonalak lágyításához gyártott gumi végű eszközzel. [Ilyet például gyárt a Böszecset, ha jól tudom 800 forintba kerül. De néhány szemceruza végén is van, azokat is nyugodtan használhatjuk.]
  • Természetes hatású sminkeknél a kontúrozást érdemes teljesen elhagyni.
Hogyan rajzoljuk meg a kontúrt?
Először is győződjünk meg, hogy a szájceruza árnyalata illik a rúzshoz, vagy a szánk természetes színéhez. Győződjünk meg róla, hogy a ceruza kellően hegyes, és puha [nehogy felsértse az ajkainkat]. Ha túl keménynek találjuk, akkor leheljünk rá, vagy fogjuk meg a ceruza hegyét pár másodpercre, amíg kicsit a kezünk melegétől megpuhul.
Mindig középről kezdjük a vonalakat alul és fölül is, a sarkok felé haladva. Mindig apró vonalakat húzzunk, mert ha egy határozott vonalat húzunk, akkor szinte teljesen biztos, hogy aszimmetrikus lesz a végeredmény. Beszínezhetjük az ajkakat teljesen, ettől is tartósabb lesz a rúzs. Ezután púderrel fixálhatjuk

A következő lépés a rúzsozás. A matt rúzsok mindig tartósabbak, a legkevésbé  a kissé áttetsző, fényszerű hatást keltők azok. Személy szerint, ha természetes hatást szeretnénk, egy finoman csillogó színt tartok jónak, ami nem fémes, nem csillámos, nem irizáló.
Legkönnyebben és pontosabban egy rúzsecset segítségével dolgozhatunk. Felvihetjük az ujjunkkal is, de én ezt nem szeretem, habár ettől is természetesebbnek hat, csak nem annyira pontos. [Sötét színekkel és intenzív vörössel sose próbáljuk!] Közvetlenül tubusból a legerősebb a szín, de ezt - főleg ha nem csak magunkat sminkeljük - higiéniai okokból sose tegyük.
Egyszerre mindig csak egy kis mennyiséget tegyünk az ecsetre, a sarkoktól a középvonal felé haladva töltsük ki a szánk kontúrjait. A jól felvitt rúzsnál a kontúr sosem látszik.

Az első réteg után tegyünk egy réteg zsebkendőt az ajkainkhoz, porpúder és egy ecset segítségével finoman, vékonyan púderezzük le. Ezután újra felvihetünk egy réteg rúzst, amíg a kellő intenzitású lesz ismételhetjük. Ha befejeztük egy papírzsebkendőt nyomjunk finoman az ajkakra, különösen a a száj belső felénél érdemes erre figyelni.Végül szájfénnyel vagy rúzsfixálóval fejezzük be és tegyük tartóssá. [A fixáló mattít, finom filmréteget képez az ajkakon, megakadályozza az elkenődést. A szájfény fényt ad, kellemes, egészséges csillogást biztosít. Egyszerre a kettő nem működik.]

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe