7/20/2010

Találd meg a tökéletes rúzst!

A megfelelő árnyalat kiválasztása általában elég nehéz. A színnek nem az aktuális smink trendektől kéne függenie: mindenkinek megvannak a saját színei, melyeknek alapja a természetes bőr-, szem- és hajszín. Ez sokkal lényegesebb, mint a sminkdivat, hiszen azok csupán pár hónapra szólnak, de egy jó rúzs sokkal tovább kitarthat. Egy másik döntő szempont a ruhák és a kiegészítők színe, habár a rúzsnak nem muszáj, sőt nem is kéne visszatükröznie az öltözetünk színeit.

Akkor keresd a tökéletes rúzst, amikor nem vagy kisminkelve. Az lesz az a varázslatos szín, ami mellett a bőröd és a hajszíned a legeslegjobban néz ki. Hogy profi módjára beszéljünk: ez lesz az a szín, ami kiemeli az ajkaid színét. Amikor a tökéletes rúzst keresed, fókuszálj a természetes színárnyalatokra: a meleg rózsaszíntől a mézszínig, a bézstől a rózsaszínes barnáig. Amint megtalálod a tökéletes árnyalatot a bőröd ragyogni fog, a ráncok és a szemalatti karikák eltűnnek. Ha meglátod tudni fogod: ez a tökéletes szín.”– Bobbi BrownSzínválasztásnál a következő szempontokat kell figyelembe venni.

A bőrtónus:

Ez a legfontosabb tényező. Ha az ajkad színe nem harmonizál a bőrszíneddel, akkor az összhatás sápadtnak, vagy szürkének hat majd. A bőröd tónusa meghatározza milyen árnyalatú -hideg vagy meleg - rúzst kéne használnod.

Ha a bőröd meleg, arany tónusú [ezek a tavasz illetve az ősz típusú színek] – a rúzsodnak is meleg árnyalatúnak kellene lennie.
Ha viszont hideg vagy semleges bőrtónussal rendelkezel - ez a nyári és a téli típusú – akkor mindig egy hideg árnyalatúnak kellene lennie.

A hajszín:

Ha azt szeretnéd, hogy a rúzsod színe természetesnek hasson és passzoljon a természetes színeidhez, akkor figyelembe kell venned nem csak a hajad, hanem a szemöldököd és szempillád színét is. A hajszíned meghatározza a rúzsod színének intenzitását.

A legtöbb telt színű rúzs azoknak a nőknek javasolt, akiknek tiszta, határozott haj-, és szemöldökszínük van. Ebbe a csoportba tartoznak a fekete és barna hajú nők. Szintén idesorolhatók azok a világos hajú nők is, akiknek a hajszíne könnyen meghatározható, illetve a szemöldökük és a szempillái is sötétek. A fent említetteknek rendszerint elég sötét, zöld tónusú bőrük van.

A sokkal finomabb, gyengébb pasztellszínű rúzsok a „gyenge típushoz” illenek, amely azokat a szőke, vagy világos hajúakat foglalja magában, akiknek a szempillái is világosak. Ebbe a típusba tartoznak a barnák, ha a hajszínük nem túl intenzív és/vagy gyakorta szürkés.

A szemszín:

Ez az utolsó tényező, amit figyelembe kell vennünk. Ha egy szép, egyensúlyban lévő sminket szeretnél, fontos hogy a rúzsod az íriszed legalább egy színét visszatükrözze.
Például a zöld szemeket harmonikusan egészíti ki egy narancsos árnyalatú rúzs, mivel a sárga mindkettőben megtalálható.
Az a rúzs, amely kihangsúlyozza a szem természetes színét tökéletes befejezése egy szép nappali sminknek.

A kontrasztosabb hatás érdekében használj olyan rúzst, amely kiegészítő színe a szivárványhártyádnak.
Például zöld szemek esetén egy hűvös, rózsaszín árnyalat a megfelelő szín. Egy ilyen árnyalatú rúzzsal vonzó, kontrasztos hatást lehet elérni. Az olyan rúzs, amely kiemeli a szemed színét egy sokkal dinamikusabb, merészebb külsőt kölcsönöz, ami tökéletes az esti, vagy party sminkhez.

Összefoglalva:

A rúzsod színének megállapításához a következőket kell szem előtt tartanod.
 1. A bőröd tónusa, mi alapján a rúzsnak meleg vagy hideg árnyalatúnak kellene lennie.
 2. A hajszíned [a szemöldököd és a szempilláid színének] intenzitása alapján a rúzsod lehet világos, közepes vagy sötét.
 3. A szemszíned. Itt alapvetően hat választást kínál fel a színpaletta: a vöröset, a rózsaszínt, narancssárgát, a bézst, a barnát és a lilát.

2 megjegyzés:

 1. Szia, most fedeztem fel a blogod ééés nagyon tetszik :) Még nincs meg a tökéletes rúzs, szóval nagyon örültem enek a posztnak, de a 3. pontnál leakadtam. Barna szemszínhez mit ajánlnak?

  VálaszTörlés
 2. Hello!

  Köszi. Szerintem a barna szemszínhez szinte minden rúzs jól áll. Én a barnásabbakkal vigyáznék, mert 'elveszik benne a szem'.

  VálaszTörlés

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe