8/25/2011

Az Illamasquának olyan elgondolkoztatóak néha a hírlevelei

Mert egyszerűen nem mindig csak azt látom bennük, hogy most vedd meg ezt meg azt, mert attól jobb lesz életed, hanem szerintem az olyan akciók - mármint megmozdulások értelemben - nagyon is túlmutatnak az üres marketing rizsákon. A múltkor az online beauty sajtó látókörébe leginkább a "Final Act of Self-Expression" miatt kerültek.

Ez röviden összefoglalva annyit tesz, hogy együttműködnek egy brit temetkezési céggel és már hullasminkeket is lehet náluk foglalni. Ennek is van egy üzenete, ez tény, de a többség számára csak sokkal inkább egy húsos sztori, amin lehet csámcsogni. Ez engem kicsit felháborít, és mindig az jut eszembe, olybá tűnik, a halálunk csak nekünk olyasmi, ami nem sürgős, de az erre épült iparnak sokkal inkább az.

Térjünk vissza az eredeti gondolathoz, a Sophie Lancaster Alapítványhoz. Ezt a lány édesanyja, Sylvia, hozta létre miután a lánya meghalt. Sophie-t és a barátját egy este egy csapat fiatal megtámadta csak azért, mert máshogy öltöztek, mint ők. Az alapítvány azóta harcol az ellen, hogy valakit csupán a külseje miatt elítéljenek, és szorgalmazza a szubkultúrák jobb elfogadását.

Sophie és barátja történetét bemutató kisfilm is készült. Ez nekem már a kezdetek óta nagyon tetszik.
Most pedig itt a folytatás. Az alapítvány eddig elért sikereit és céljait bemutató videó.
Persze, nekem is van véleményem. Szerintem szörnyű az a tény, hogy valakit a külseje miatt elítélnek, meg- vagy leszólnak. Ennél már csak az a szörnyűbb, ha valaki csak önmaga akar lenni [én személy szerint utálom ezt a  kifejezést] és épp ezért bántalmazzák. Az, hogy ez annyira primitív ösztönökig, miszerint  testi agresszióig képes fajulni, szégyen.

Épp a minap kérdezte tőlem valaki formspringen, hogy gótlány vagyok-e. Igazából én nem, vagyis gyűlölöm, ha ezt mondják rám, olyan mintha valami kis skatulyába próbálnának begyömöszölni miközben az én személyiségem ennél sokkal összetettebb. Személy szerint én sem szeretem azokat a gótokat, akik lejáratják a szubkultúrát, amihez tartoznak, az ostobaságukkal. Például, ha tegyük fel, fennhangon hirdetik, hogy ők aztán "elit gótok", mert műveltek és intelligensek, de közben a századokkal sincsenek tisztában. Az ilyeneknek én is beszólok, de nem a stílusuk miatt, hanem az ostobaságuk miatt. Persze ilyenkor előveszik "az engem mindenki csak bánt, mert más vagyok" sablonokat, de nem jönnek rá, hogy ez sokkal inkább az idiotizmusuknak szól mintsem valóban nekik. Jó, persze, minden tini ilyen, majd kinövik.

Viszont valahogy sem régen, sem pedig most nem veszem jó néven az ilyesmit. Az pedig számomra nonszensz, hogy egy bizonyos rétegük még le is szólja a külsőségeiben "normálisokat", mintha ő bármiben is jobb lenne. Persze, kép alapján, mert nekem vörös a hajam és nem fekete szám, rögtön a normálisokhoz tartozok, aki képtelen őket megérteni. Nos, valóban képtelen vagyok ezt a viselkedést megérteni, de csendes, béketűrő természet vagyok, aki egy büdös szót sem szól általában, csak nevetek magamban.

Engem sokan félreértettek már az elmúlt években, nem kérdezik mit miért teszek csak találnak rá valamilyen - általában téves - magyarázatot. Szóval azt hiszem, mondhatom azt, hogy megértek mindenkit. Mindkét oldalt megértem, hiszen évekig tevékenykedtem ebben a szubkultúrában, de nem úgy, ahogy a "mai fiatalok". Sosem keménykedtem a ruháimmal, a külsőmmel, mert mást is feltudtam mellette mutatni. Pont ezért tudok olyan mocsokmód "trollkodni" a köreikben, de ez egy másik történet. Haha.

Összességében pedig azt gondolom, hogy hiába akarják megtanítani a toleranciát a szubkultúrákkal szemben, ha a lázadozó fiatalok, akik nem ebben találják meg magukat, csak semmi mással nem tudnak kitűnni és elítélik a 'mainstreamet'. [Hiszen a "góccsághoz" nem kell semmit sem tudni ezen kívül.] Azt viszont nem tagadom, hogy mindkét oldalra ráférne tanulni valamit a toleranciáról és nem csak a gótok, punkok és egyéb irányzatok terén, hanem a 'normális' életben is, mindenkire. Nem győzöm eleget mondogatni: a mérlegnek mindig két oldala van.

Ha jól tudom az Illamasqua a kezdetek óta segíti az alapítványt, felhívja rá a figyelmet, amit remek ötlet. Az Illamasquához tartozó sötét eleganciához, az extrém sminkekhez talán mást elképzelni sem tudnék.


Ti mit gondoltok erről?

1 megjegyzés:

  1. Köszi a jó kis cikket a reggeli kv mellé!
    Nem tudom mennyi része van ebben a toleranciának, gyanítom, hogy valami agyalapi elváltozás :D sokkal inkább részese ennek, mert egyszerűen nemhogy normális ember, de EMBER nem tesz ilyet... Ott már régen elrontottak valamit a fejükben.
    Egy másik érdekes szerintem, hogy a gyerekek tudnak a legkegyetlenebbek lenni meg/elítélés terén, hiszen nem érzik a súlyát, a következményeit sem látják, nem bűntetik érte, és neki ez lehet hogy mókaéskacagás, addig a másik telesírja a párnáját.
    De egy olyan "felnőtt" , aki már tud a saját agyáról, nemhiszem el, hogy súlyos betegség híján is ezt tenné! Húzzon vissza a Pireneusokba, barlangrajzolni.

    VálaszTörlés

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe