8/20/2011

Miért annyira fontos az, hogy az ajakápolónk tartalmazzon fényvédőt?

Biztos nem csak bennem merült fel ez a kérdés annyira sokszor. Láttam, hogy pluszpont, ha egy ajakáplolóban van fényvédő, de mégis miért? Miért jó ez nekem? Gondolom azért, mert nem ég le a szám. Node, a következő csavaros kérdés fogalmazódott meg: régen leégett a vállam, az orrom, a hátam a napon, de az ajkaim soha. Vagy van olyan ember, aki képes leégetni még azt is, ráadásul pont nálunk?! Mert ugye Afrikában nem lenne annyira meglepő teljesítmény. A saját rémlépeimet pedig inkább nem részletezném.

Az ajakpír - legalábbis hivatalosan így nevezik az ajkaink pirosas részét, amely magában színtelen, de az alatta futó erektől mégis "színes" - egy nagyon gyengén szarusodott bőrfelület, amolyan átmenet a 2 hámtípus között. Épp ezért idegekkel sűrűn behálózott, érzékeny terület, amit óvni kell a leégéstől, viszont a kiszáradástól is.A száraz ajkak, ahogy a száraz bőr is, talán a hideg időjárás következményeként villan fel lelki szemeink előtt, viszont nyáron a klímától kiszáradhat, a napon pedig könnyen leéghet a bőr vékonysága, illetve helyzete miatt.

Rémhírek szerint bizonyos cégek szándékosan olyan ajakápolókat gyártanak, amelyek használat még jobban szárítja az ember lányának száját. Az igazság az, hogy a mentolos és kámforos összetevőket tartalmazó készítmények valóban egy idő után száríthatják az ajkakat. Pont ezért fontos, hogy körültekintően vásároljuk, nézzük meg mi van benne, ez az illatanyag-érzékenyeknek és az allergiásoknak természetes, és előnyben részesítsük azokat, amikben inkább méhviasz vagy shea vaj van.

Általában 15-ös SPF-fel találkozunk, ennél magasabbat csak trópusokra szánt, speciális ajakápolókon láttam. De ugyanilyen erősségű fényvédőt találunk a jobb rúzsokban és szájfényekben is. Szerintem ez azért is fontos, mert hiába kenem be a szám reggel, rúzsozás előtt ajakbalzsammal, a következő rúzsozás előtt már nem használok hidratálót, hanem csak újrarúzsozok vagy -szájfényezek, viszont a nap ártó sugarai ugyanúgy vadásznak rám.

Még két érdekesség a végére. Amiben fényvédő van, az elvileg már öregedésgátló is - habár az öregedés ennél egy jóval bonyolultabb folyamat -, szóval megéri inkább ilyet venni mindenből.
A másik érdekesség pedig az, hogy akik gyakran viselnek erősen csillogó szájfényt vagy rúzst, jobb, ha tudják: ezek a kozmetikumok sokkal több UV sugarat vonzanak, mint a visszafogottabb matt és természetes hatású társaik.

Ó, igen. Ne felejtsünk el elég vizet inni és B-vitamint fogyasztani, ha esetleg mégis kimenne a fejünkből a fényvédők használata, de inkább tartsunk mindenhol egy stiftet és egy utaztatható méretű napkrémet.

5 megjegyzés:

 1. Névtelen20/8/11 09:01

  Nagyon érdekes volt számomra ez a bejegyzés, tök jól összefoglaltad és most engem is elgondolkoztatott kicsit.
  Nekem most nyár elején volt olyan, hogy leégett a szám és ki is pirosodott meg fájt a "kontúrja".

  VálaszTörlés
 2. Szia, de jó, hogy ilyenről is írsz! Próbálok erre nagyon odafigyelni, mert nekem nagyon könnyen szárad amúgy is a szám:/ Ezek szerint a carmex nem jó hosszú távon.
  Régebben volt egy shea vajas ajakápolóm az avontól, de mostanában már nem látom. Pedig azt nagyon szerettem. Megkérdezhetem, hogy te mit használsz? Jól jönne pár tipp :)

  VálaszTörlés
 3. Erről is elég rég szerettem volna írni, de most volt egy kis időm.

  Nekem van Avalon Organics [ezt az Egyesült Államokból kaptam]; aztán van shea vajam magában, mert ez mindenre jó [L'Occiatane]; pár Lushos ajakápolóm, amiből mindenhol van egy. A két kedvencem a MAC ajakápolója és a Burt's Bees. De ki kéne próbálni egy Body Shoposat meg a Blistexet is.

  VálaszTörlés
 4. Én nekem a carmex teljesen bevált. Amúgy érdekes bejegyzés, és a kérdés bennem is megfogalmazódott már, mert nagyon érzékeny vagyok a napsütésre..de az ajkaim soha nem égtek le..pedig a kiszáradással évek óta küszködtem.

  VálaszTörlés
 5. Köszi, a Blistexszel már legutóbb is szemeztem :))

  VálaszTörlés

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe