3/23/2012

Fotózás TFCD alapon - tapasztalatok

Mivel szívesen sminkelek másokat és jó tapasztalatszerzési lehetőség modellekkel, de legalább mások arcával is dolgozni, ezért gondoltam miért ne tehetném ezt TFCD alapon, tehát fizetés igénye nélkül, jó képekért cserébe. Szóval úgy alakult, hogy az elmúlt hónapokban elég sok tapasztalatot szereztem, mind pozitív, mind negatív színezettel, így úgy gondoltam, hogyha valakinek szintén ilyesmin jár az agya, akkor megosztom miket tapasztaltam, hátha hasznos lesz.

Tollforgatóként a sminkelés sokkal inkább hobbi nekem már, mint hivatás. Ezért nem is várok el pénzt sminkelésért, maximum jó fotókat. Úgy gondoltam, hogyha én lojálisan állok a fotósokhoz, akkor viszont is ezt tapasztalom majd, de már a hirdetések jelentős részéből kitűnik, hogy inkább mindenkinek minden ingyen kéne, a korrektség meg elhanyagolható tényező.

A TFCD fotózás azt jelenti elvileg, hogy az egész stáb ingyen dolgozik, senki sem kap pénzt a munkájáért. Ilyenkor, amikor a fodrász, a stylist, a modell és a sminkes sem kapott pénzt, de később kiderül, hogy a fotós bizony anyagilag profitált a képekből, az elég szomorú.

Az ilyen fotózások elsülhetnek jól: kezdő, de nagyon tehetséges fotóssal, jó adottságú modellekkel ésatöbbi. Viszont az a baj, hogy sokszor már a hirdetésekből is kitűnik, hogy néhány ember mennyire pofátlan [bocs, de erre nincs jobb szó]. Gondolok itt arra, amikor fiatal-kezdő modelleket keresnek akt fotózásra. Tudom, hogy profi modellekkel jobb dolgozni, de azért remélem értitek mit kifogásolok a dologban.

Vagy a másik kedvencem: holnap délután kettőre keresek fotóst műteremmel, sminkest, fodrászt a saját ruhakollekcióm fotózására. - Hello kislány, nem gondolod, hogy ennyi idő alatt nem találsz fotóst műteremmel, ráadásul ingyen? Mert sminkest és fodrászt még talán. Meg persze én azt gondolom, hogy az ilyen események nem egyik napról a másikra derülnek ki általában.

Szóval én megértem, hogy mindenkinek jól jön a referencia lehetőleg ingyen, de azért szerintem van egy határ, ami még elfogadható. Van fotós ismerősöm, aki szívesen vállalja, hogy nekem sminkeket fotózzon ingyen. Persze, itt megjelenik az, hogy már ismerem évek óta. Viszont tudom róla, hogy a műtermet még ő sem kaphatja meg órákra ingyen, hiába tanít ott. 

Mindenkinek van költsége a fotózáson még a fodrászoknak és a sminkeseknek is, legalábbis, ha az ember nem szeretne fertőzést átvinni egyik modellről a másikra. Gondolok itt az eldobható spirálfejekre, szivacsokra, fertőtlenítőre. Természetesen egy szemfestékből, egy ceruzából vagy egy alapozóból nem fogy egy alkalommal látványosan, de egy idő után minden elfogy. Ez igaz a fodrászokra is és az extra anyagokról még nem is beszéltünk. 

Lássuk az elmúlt hónapok pozitívumait. Megismertem pár igazán kedves és jófej embert, jól sminkelhető modellt és kezdő, de tehetséges fotóst. Találkoztam gyakorlott fotósokkal, akik olyanokra is gondolnak, amik nekem sosem jutnának eszembe. Sokat gyakoroltam, láttam olyanokat, amik a saját arcomnál nem jönnek ki, ugyanis nekem például hatalmas a szemem, a szemem és a szemöldököm közti sminkelhető terület. Láttam azt, hogy hiába sminkelek viszonylag elfogadhatóan, még mindig képes vagyok baklövéseket elkövetni és felmerülő problémák esetén bepánikolni. 

Rájöttem arra, hogy nem szabad hagynom, hogy kihagyjanak a fotózás menetéből - gondolok itt arra, hogy maga a fotózás egy másik teremben van, ahonnan kizárnak [komolyan] vagy hiába néz ki jól egy smink, amit csináltam, de azon igazítani kell egy idő után még akkor is, ha a fotóst és modellt ez nem érdekli.

Rájöttem, hogy a legjobban az idegesít fel, ha valaki bele akar szólni abba, amit csinálok és nem vitelezhetem ki a saját ötletemet, amikor már boldog voltam, hogy de. Magyarul: inkább csinálj natúr sminket! Vagy a modell anyukája, a kezdő modell egyszerűen nem hagyja, hogy rendesen kisminkeljem. Szóval erőszakosabbnak kell lennem. Ezenkívül érdemes a kommunikációra inkompetens fotósokkal leegyeztetni, hogy tulajdonképpen mit szeretnének és milyen lesz a helyszín.

Biztosra kell mennem, megkérdeznem, visszanéznem a képeket még mielőtt elmegyek, hogy készült-e egyáltalán olyan fotó, ahol minden klappol - jó a világítás, jól látszik a smink, előnyös a modellnek is, tehát jó a kép. A 85 méterről fotózott, rossz világítással, idióta arckifejezésű és nyitott szemes képekből nem fogok profitálni soha, hiába dolgoztam rajta és tudom, hogy élőben jó volt.

A negatívumok pedig a következők: egyrészt, hogy a fotósokat nem érdekli az sokszor, hogy akik vele dolgoztak, azoknak is jó legyen a dolog. Nagyon boldog vagyok, ha sikerül kikísérleteznie egy új beállítást vagy valami speckó fényhatást, csak nekem nem ez a lényeg. Ha már a képekért dolgoztam, akkor küldje el a képeket. Ne küldjön összesen 8 fotót, amikor csinált vagy 400-at. Majd amikor megkérem, hogy esetleg egy távolabbi képet is küldjön már, mert nekem tetszett meg mégis én sminkeltem, akkor mondja azt, hogy szedjem le a weboldaláról [ami flash és csak printszkínelni tudok]. 

Lehetőleg ne nyers fotókat küldjön, hanem rendesen retusáltakat, olyanokat ahol egy effekt sem tette tönkre a sminket és hadd kapjak már olyat is, ami nincs kiégve vagy került valami megmagyarázhatatlan árnyék a modell arcára.

Ezenkívül megemlíteném azt is, hogy sokszor bele sem gondolnak abba, hogy a modellt ki kell sminkelnem, egyrészt, mert egy normális sminkre azért kell minimum félóra, ezt például szinte bele sem kalkulálják. Másrészt a körülmények alkalmatlanok a sminkelésre - például ipari környezet, a modell nem tud leülni, én meg nem vagyok 180 centi magas, fúj a szél, száll a por, stb...

19 megjegyzés:

  1. Hát igen, a TFCD fotózásoknál sajnos több a negatívum, mint a pozitívum. Legalábbis szerintem. Nálam is volt már olyan, hogy konkrétan el se mondták, mire számítsak, annyit mondtak, hogy szalagavatóra kell pár lányt sminkelni. Ehhez képest volt 40 lány, amikor elkezdtem őket szépen sminkelni, hogy tudjak később én is profitálni belőle, akkor rám szóltak, hogy natúr legyen, mintha ki se lennének sminkelve. Azt már nem is teszem hozzá, hogy 7 órán keresztül voltam ott, úgy, hogy azt ígérték, lesz kaja meg jó hangulat. Hát nem volt egyik sem. Szarba se vettek, de azért köteleztek, hogy a végéig maradjak ott, hiába nem volt már egy darab lány se a környéken. A képeket többszörös kérésre sem küldték el. Szóval sajnos vannak ilyenek, de persze jó oldala is van, csak lényegesen kevesebb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, én már így is jártam, csak nem 40 lánnyal, hanem kevesebbel. :D Amúgy én kellően béketűrő vagyok ahhoz, hogy ne zavarjon, ha ez egyszer megesik, de ha szinte mindig ez van, akkor belőlem is előbújik néhány kedvesebb megjegyzés.

      Törlés
    2. Hál istennek ilyen csak egyszer volt. Az bántott, hogy ismerős ajánlotta őket, meg az, hogy rengeteg fogyott az alapozóimból tök feleslegesen. Azt mondta az ismerős egyébként, hogy mennyire megbízható egy társaság ez és tuti elküldik nekem majd a képeket. Neked hányszor volt olyan, hogy lemondták? Én legutóbb azon akadtam ki, hogy volt egy fiú-lány (modell-fotós) páros, akik 3ik alkalommal mondták le totál hülye indokokkal a fotózás, utána hitegettek, hogy majd legközelebb! Persze mindig a fotózás napján mondták le, vagy pl legutóbb a srác hajnali 2kor írt smst éjjel, majd mikor lebasztam, arra hivatkozott, hogy neki akkor van ingyen az sms küldés. :DD

      Törlés
    3. Nekem eddig kétszer mondták le úgy, hogy előző nap. Nem is érdekelt volna, ha nem miattuk szervezem át a napot.

      Törlés
    Válasz
  • VIKTORIAS STYLE23/3/12 14:48

    Ez nagyon érdekes volt, köszi! Még nem hallottam tapasztalatot ilyenről, szóval örültem neki. Úgy látom nem annyira pozitív ez a dolog, de legalább ezt is kipróbáltad :) Jó poszt volt nagyon!

    VálaszTörlés
  • Petra világa23/3/12 15:04

    Én egyszer vettem részt TFCD fotózáson modellként. A srác helyi volt, a kozmetikus és a sminkes pedig budapesti. Az üzemanyagukra kellett csak összedobnunk, azt hiszem. De már régen volt. A munkájukkal nagyon meg voltam elégedve, nagyon ügyesek voltak. A képekből azonban alig kaptam, talán 3-4 retusált lett, pedig egész nap fotóztunk. Kaptam pár nyerset is, de azt is alig. Most vagy én voltam ennyire rossz modell és béna képek lettek, vagy nem tudom :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most fogom azt a modellt sminkelni szombaton, akinek tök jól sminkelhető arca van. Remélem ez a fotós most jobban beválik. :D
      Ha nekem nyers fotót küldenek, akkor pofátlanul ráretusálok és nem érdekel, ha ő úgy gondolja tönkretettem az értékes munkáját.
      Szerintem nem te voltál béna. Engem az háborít fel az ilyenekben, hogy egy csomó fotós úgy hirdeti magát, hogy mennyire profi, ő tesz szívességet, hogy vele dolgozhatunk, aztán jön a pofára esés.

      Törlés
    2. Petra világa23/3/12 15:25

      Azért a modellen is nagyon sok múlik :) Mindegy, lett belőle egy nagyon jó képem. Ja, meg az a vicces még, hogy retusálás alatt nem tudom mit csinált, mert a szemem alatt olyan ráncok maradtak, hogy majdnem megijedtem. Szerintem csak a színeken állított :D
      Amúgy most nézem, hogy fodrász helyett kozmetikust írtam, látszik, hogy péntek van :D

      Törlés
    3. Petra világa23/3/12 15:29

      Amúgy tényleg nagyon durván pofátlanok az emberek az ilyen TFCD-s fórumokon. Egész portfóliókat akarnak, meg profi sminkest/fodrászt. De ő meg tök kezdő. Azt hiszi mindenki, hogy milyen egyszerű modellt állni és hogy ez megy majd biztos nekik is.

      Törlés
    Válasz
  • ÓÓ, ez nagyon érdekes. Én szívesen kipróbálnék egy ilyet, korrekt emberekkel, érdekes lehet :)

    VálaszTörlés
  • ...eszter...27/4/12 17:45

    Tök érdekes volt ezt sminkes szemszögből megnézni.:) (Én a fotós oldalról jelentkezem.)Mi nem modelleket fotózunk, hanem portrékat készítünk hétköznapi emberekről, kismamákat,esküvőket, családokat fényképezünk.(http://kepmas.com) TFCD-s tapasztalatom nincs, mi a tapasztalatszerzést ismerősök, barátok fényképezésével oldottuk meg. Nincs sminkesünk, pedig sokszor nagyon kellene. Többször előfordult, hogy emberek eljöttek a fotózásra smink nélkül, sminkcuccok nélkül...mert "ők nem szoktak amúgy sem sminkelni." Ilyenkor tépem a hajam,és ölni tudnék egy szép natúr sminkért, viszont ez nem az a sminkesek álma típusú kreatív feladat,elismerem...:)Azt nem gondoltam volna, hogy a fotósokkal ennyi baj van.A körülmények sokszor nehezek, sminkszobát én sem tudok biztosítani, főleg nem egy szabadtéri fotózáson egy erdőben.:) De kizárni a sminkest, nem retusálni, ilyenek...?? Bár, tekintve, hogy mostanában egy jobb géptől és egy facebook oldaltól már bárki eladhatja magát fotósként, lehet, hogy nem kellene meglepődnöm. Minden esetre kezdem érteni, hogy miért előítéletesek velünk az emberek...:( Szomorú. Szerintem az elképzeléseket tekintve egy ilyen fotózáson egy jó kompromisszum kellene legyen a cél, mert az, hogy mindenki elképzelése maradéktalanul megvalósuljon, irtó nehéz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, nehéz. Sajnos az az igazság, hogy sok fotós nem is tudja mit szeretne, de akkor nem tudom, hogy nekem honnan kéne tudnom. Például, hogy neki "nem is a smink számít, hanem a fények". Akkor felteszem a kérdést, hogy akkor komolyan kellek-e én képekért cserébe.

      Meg aztán van a modelles-pofátlan is. TFCD alapon szeretne extrém sminket fehérneműs fotózásra és műszempilla az mindenképpen kell. Ennél többet nem is tudtam a dologról, de nem is értem rá. Ugye a tesztfotó általában nem fehérneműs, vagyis én így képzelem és most ki is tört a botrány a Modell Online-on, mert néhány kép jogtalanul került erotikus tartalom közelébe...

      Törlés
    Válasz
  • Sunnyside of CodBay2/5/12 18:46

    Sziasztok!

    Érdekes volt a cikk, és remélem még lesznek további tapasztalatok is.
    Szívesen kipróbálnám milyen TFCD alapon fotózni. Ha valaki elolvasta ezt a cikket, abban az emberben van lehetőség. :)

    Ha valaki belevágna egy ilyen projektbe, de még küzd a szellemekkel, írjon egy üzit. Szívesen vállalom a fotózás részét a dolognak.

    VálaszTörlés
  • Sunnyside of CodBay2/5/12 18:48

    Ha összejön itt egy csapat, én szívesen vállalom a fotós szerepét.
    Ez lenne az első TFCD fotózásom, és fontos lenne egy jó kezdet. ;)
    Szerintem ha valaki eljut a cikk aljáig, akkor már rendelkezik valamilyen értékrenddel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday3/5/12 21:41

      Én szívesen sminkelek, ha kell egy sminkes vagy valami olyasmi. :)

      Törlés
    2. Látom, jó régi ez a topic, engem most kezdett el érdekelni a tfcd fotózás, mint modell. Sokat forgatok, de jó lenne, ha lenne valami nyomtatható verziója is a munkának. Ha még mindig áll az ajánlatotok, örülnék, ha felvennénk a kapcsolatot, itt az emaicímem: doreeeka kukac vipmail pont hu

      Törlés
    Válasz
  • Azt gondolná az ember, hogy akinek ez a szenvedélye (fotózás, sminkelés, modellkedés), az 100%-ig oda is teszi magát, de nem. Hiányolom azt a kezdőkből, hogy törekednének a legtöbbet kihozni magukból, és nem pofátlanság, ha az ember ezt elvárja. Én is igyekszem a maximumot beletenni modellként, de ha a másik nem teszi ugyanezt...
    Mert attól, hogy valaki kezdő, attól még ugyanúgy törekedhet a legjobbat kihozni egy képből. De sokan nem nyitottak a kritikára, pedig ebből tudnának fejlődni. Én örülnék, ha a fotós gyakrabban észrevenné, ha rosszul állok be, de sok kezdő észre sem veszi, hogy valami baj van a fotóval, és ha szólok érte, akkor meg megbántódik.
    És én is hiányolom, hogy amikor készül 200 kép, akkor miért csak 8-at kapok belőle? Ha szólok érte, akkor is. De volt olyan is, amikor még a képeket sem küldték el, és tök fölöslegesen dolgoztam.
    Nekem mint modellnek is sokat kell még tanulnom, hogy megfelelően színes legyen az arcjátékom és könnyedén eltaláljak beállításokat, de úgy vélem, hogy a fotós dolga is, hogy tudjon valamit kezdeni a modellel, ha annak épp halvány fogalma sincs, milyen beállítást szeretne. Szóval ha én fotós lennék, tudnám, hogy az én feladatom IS törekedni arra, hogy a modell jól beálljon. Egy jó fotós szerintem nemcsak állítgatja a gépet, a fényeket meg kattintgat, hanem odafigyel a környezetre és a hangulatra is.
    Ha a modell például rossz passzban van, akkor kell lennie valakinek, aki átlendíti a szar hangulaton. Ha nem is a fotós, de akkor a sminkes vagy valaki. Nem tartom fairnek, amikor egy kezdő fotós fintorog, mert a modell mosolya természetellenes. Amitől persze a modell hangulata még inkább zuhanórepülésbe kezd. Ha már látja, hogy mi a helyzet, akkor segítsen neki! Mindenkinek jobb lesz úgy, és maga az eredmény is szebb lesz. És igen, önzőség, ha a fotós nem ad elég referenciaanyagot a többieknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én olyannal találkoztam már, hogy a fotós direkt nem szólt a modellnek, hogy túlságosan kicsavarodott vagy teljesen természetellenesen tartja magát, mert a modell még kezdő és "majd úgyis megtanulja, majd csinálok másmilyen képeket is".

      Törlés
    Válasz
  • Hát, kaptak itt a fotósok is rendesen. Ha megbízható fotóst kerestek szabadtéri fotózáshoz TFCD-alapon, szóljatok :)
    Munkáimról itt: http://tiszafoto.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  • Megjegyzés hozzáadása
    Továbbiak betöltése...

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe