8/10/2012

Állatbarát termékek beauty blogger szemmel 1.

Már volt egy hasonló posztom erről a témáról, most kérésre és a napokban felmerült kérdésekre próbálok kicsit hosszabban, talán összeszedettebben is válaszolni. Idén kezdett el a blog kiemelten azzal foglalkozni, hogy lehetőleg olyan termékeket mutassak meg a világnak, amik jók. Nem egyszerűen jó a minőségük, hanem a márkák mögött nagyobb üzenet is van, legyen ez akár bőrszépítő ásványi vagy környezet- és állatbarát vonal. Ez a poszt egy bevezető egyhez, ami jövő héten következik és konkrétabban is foglalkozik az állatbarát kozmetikumokkal és különböző alternatívákkal. Addig lehet agyalni kérdéseken, ha vannak és feltenni kommentben vagy e-mailben.

Régen bármit felvásároltam, jelenleg kétszer is megfontolom mit veszek meg, de még így sem vagyok elégedett teljesen. Közel 10 éve lemondtam a húsról – ez nem nagy lemondás részemről, úgysem szerettem, sőt… -, sokáig nem is ettem semmilyen állati fehérjét, azóta is midig megnézem az összetevőit annak, amit még nem ismerek, ezért nem bízom meg benne, így van ez valahogy már a kozmetikumoknál is. Mindig keresem a kicsi fehér nyuszit, mert nekem fontos.

Olyan ember vagyok, akit valamiért a szíve mélyén dühít, hogy megláthatjuk az újabb Mars-expedíció képeit, akármennyire is érdekel, de közben a globális felmelegedés vagy a kihalóban lévő állatokról hallgat a média. Pedig szerintem jelentősebb kérdés az, hogy mi van itt, mint az, hogy mi van többszázezer kilométernyire egy másik bolygón. Csodás dolog földönkívüliekre vadászni, miközben a Ferőer-szigetek vérben úsznak. Hagyomány meg minden, de valahogy mégsem tudom felfogni.


Nos, kanyarodjunk vissza a blog rendes témájához. Állatbarát beuty bloggernek lenni kicsit időrablóbb, mint bármit megveszek beauty bloggernek. Nem panaszkodom, mert ettől viszont jobban érzem magam, de gyorsan hozzá is teszem: a világ nem fekete-fehér. Persze volt már olyan, valamit megvettem aztán kiderült, hogy tévedtem. Igazából az a gond, hogy rengeteg eltérés van az interneten fellelhető listák között is – az egyikben még állatbarát a márka, a másikon már nem. Érdemes megkeresni a márka honlapját, ők mit mondanak erről, illetve ki az anyacég [ha van] és hogy milyen országokban vannak jelen.E-mailt írni és várni a sohanapján érkező választ vagy egy okosan megfogalmazott 'sablonból' kihámozni a valóságot sem lehet mindig, erre az embernek nincs ideje.

Nekem például sír a szívem a MAC miatt, mert mi nem csak jóban voltunk, hanem az egész történet, onnantól, hogy érdekel a sminkelés velük kezdődött. Ha valaki nem veszi ezt szigorúan és megelégszik azzal, hogy a készterméket és/vagy az összetevőket nem tesztelték állatokon, akkor nincs semmi gond. A probléma az anyacégekkel kezdődik leginkább – írtam az egyik legnagyobb ilyen cégnek, hogy megtudjam hogyan is működnek náluk az állatkísérletek, ha vannak. Persze azt a választ kaptam, hogy ők nem tesztelnek állatokon amúgy, de néha muszáj nekik, hiszen adatokat kell szolgáltatniuk.

Elvileg az Európai Unió területén tilosak a kozmetikai állatkísérletek, de azt biztosan tudom, hogy Magyarországon azok. De arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy rengeteg kozmetikumot hoznak be az EU-n kívülről. Számomra valahol itt kezdődik ez a hatalmas ellentmondás. Viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy azok a cégek, akik jelen vannak Kínában, nekik kötelező állatkísérleteket végezniük, különben nem lehetnének jelen ott. Érdekes, hogy Hong Kong kivétel ebben is, mint ahogy sok másban is.

Nekem az egész Föld megóvása egy annyira fontos szempont, ahogy az állatkísérletek betiltása is az, hogy egyszerűen nem tudok nem minden hasonló kezdeményezést támogatni, akármennyire is furcsa - ezét is írtam alá a The Body Shop petícióját pár hete - remélem, ti is megtettétek. Hős voltam, mert nem vettem semmit, pedig ha egy évvel előbb jönnek hozzánk, már nagyon sokat otthagytam volna… Szeretném azt hinni, hogy olyan a blogom kicsi, de azért mégis hozzátesz valamit a célhoz.  

2 megjegyzés:

  1. Nemes gondolatok és tök sok új infot megtudtam. Köszi és hajrá!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a sok kicsi sokra megy alapon simán hozzátehet, pont eszembe jutott az UD Kínás ügye, ami ugye hatalmas közfelháborodást keltett, és vissza is léptek (arra már nem emlékszem, hogy a visszhang miatt-e, de remélem igen :) ).

    VálaszTörlés

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe