• Rólam
  • Kont@kt
    • Együttműködés
    • Vendégblogger
  • Smink
    • Napi smink
    • Extrém
  • Tesztek
    • Arcápolás
    • Sminktermékek
    • Hajápolás
    • Testápolás
  • Tippek
  • Tutorial
    • Step by step
  • Parfüm
  • Vendégposztok
  • Köröm
  • Lelőhely
  • Inspiráció
  • Érdekességek
  • Egyéb
    • Link Love

8/05/2012

Eight & Bob parfüm - a történet és személyes gondolatok róla



Általában olyan parfümökről írok, amik nekem is megvannak, kipróbáltam és használom is őket. Leírom, ha tetszett és azt is ha valami nem tetszik bennük. Viszont ma kivételt teszek, mert van egy parfüm, aminek a története is annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy pár napra rá, miután olvastam a történetet, bementem a Madisonba megszagolni. Ez pedig nem más, mint az Eight & Bob. Van néhány személyes gondolatom a parfümmel kapcsolatban, ezt és a történetet a tovább után olvashatjátok.


A történet a következő - hosszú, mivel érdekes, így nem szeretném lerövidíteni:

"Albert Fouquet, egy párizsi arisztokrata fia volt, a 20. század eleji nyüzsgő párizsi elit közkedvelt alakja, nem mellékesen a parfümök nagy tisztelője. A családi kastély felső szintjén inasa, Philippe segítségével saját használatára számos illatot fejlesztett ki, majd tökéletesített. Az eseményeken, amelyekre hivatalos volt, gyakran kápráztatta el a vendégeket illataival, amelyek iránt egyre nagyobb lett az igény az általa látogatott körökben. Ám Fouquet makacsul elutasította, hogy árulni kezdjék illat-kreációit.

1937-ben, egy Cote d’Azure-on töltött vakáció egyik estéjén Albert megismerkedett egy amerikai diákkal, aki épp kocsival járta be Franciaországot. A neve John F. Kennedy volt. A hiú Kennedyt már megismerkedésük után pár perccel rabul ejtette az Albert által viselt illat. Kennedy sármja és meggyőző szavai hatására Albert másnap reggel ott hagyott egy mintát a hotelben az ifjú amerikai számára az alábbi sorok kíséretében: „Ebben az üvegcsében benne van az a francia bűbáj, amely az Ön amerikai személyiségéből hiányzik.”

Hazatérése után Albert levelet kapott Johntól, amelyben megköszönte a kedves gesztust, egyben tudatta vele, hogy az illat nagy sikert aratott a barátai körében. Arra kérte, hogy Albert küldjön neki nyolc darab mintát, és „ha a készletei megengedik, még egyet Bobnak”. Mivel Albert nem egészen értette a kérést, úgy döntött, hogy annyi extra mintát küld, ami majd kiegyenlíti a szállítási költségeket. Mivel a tökéletességre való törekvése nem csak a parfümökre, de minden másra kiterjedt, addig nem adta fel a csomagot, míg Philippe egy gyógyszertárban rá nem bukkant pár gyönyörű üvegcsére. Albert megfelelőnek találta őket a parfümje számára, majd feladta a csomagot, melyet John tréfás kérésével címkézett fel: Eight+Bob.

Albertet igencsak meglepte, amikor pár hónap múlva elkezdett leveleket kapni Amerikából, amelyekben hollywoodi színészek és producerek, mint Cary Grant és James Stewart, ostromolták kéréseikkel. Mindenki az Eight+Bob illatot akarta, amihez John apján keresztül jutottak hozzá, aki korábbi vállalkozásai révén jó kapcsolatban maradt a filmvilág szereplőivel.

Sajnos az illat sikere nem terjedt el sok helyen. 1939 tavaszán Albert életét vesztette egy Biarritz mellett történt autóbalesetben. Philippe, az egyetlen eber, aki kezelni tudta a rendeléseket, csak pár hónapig folytatta a munkát, mivel a II. Világháború kitörése miatt elvesztette a Fouquet családnál vállalt munkáját. Az utolsó szállítmányt könyvek közé rejtette, amelyek közepét a saját kezével vágta ki, hogy a parfüm ne juthasson a nácik kezére.

Évtizedekkel később, hála Philippe családjának, az Eight+Bob értékes formuláját, valamint a hozzá tartozó kifinomult gyártási eljárást teljes egészében sikerült fellelni. Ennek hála ismét az egyik legkülönlegesebb illat lett, amelyet elegáns férfiak éreznek magukénak a világ számos pontján.

1934 Januárjában Albert Fouquet a helyi olasz nagykövet meghívására Chilébe utazott. Amellett, hogy kiélvezte az ország szépségeit, az Andokban kutatott illatos növények után, amelyektől azt remélte, hogy javítani fogják az illatot.

Párizsba számos Andrea hajtással tért vissza. Ezt a nevet Albert adta a növénynek, amelynek kivonata biztosította az Eight+Bob lelkét. Az Andrea egy ritka növény, mivel nagy magasságon és is területen nő, ezen kívül pedig csak Decemberben és Januárban szedhető le. A begyűjtött virágok egy szigorú kiválasztási eljáráson esnek át, amelynek végén csak a 7%-uk marad meg. Ennek a folyamatnak Március-Április környékén van vége, és csak ekkor derül ki, hány üvegcse Eight+Bob készül majd el és hány darab jut az egyes országokba." - Ezért a limitált kiadás.

Az illatpiramis pedig úgy épül fel, hogy fej-jegyek között gyömbért, kardamomot, citromot és bergamottot találunk, ezzel nyit a parfüm. Negyed-félóra múlva változik, előbújnak a szívjegyek cédrusfával, dióval, rózsaesszenciával, guajakfával. Az alapban pedig pacsuli, szantál, ámbra és vanília van.

Személyes gondolatok terén annyit tennék hozzá, hogy maga a csomagolás isteni ötlet. Személy szerint a promoképeket csak marketingfogásnak tartottam, amíg a Judit nem mutatta meg, hogy tényleg egy könyvbe csomagolva érkezik és ezzel tartják magukat a történethez, hogy az utolsó darab és a gyártási leírás is így menekült meg a nácik elől. Mivel az alapban ámbra és vanília van, ezért bizonyára tartós, hiszen az édes összetevők közül a vanília és a tonkabab a legtartósabbak közé tartoznak, az ámbráról nem is beszélve - nem véletlenül lett a luxusparfümök elengedhetetlen alkotója. Papíron is napokig érződött, igaz a parfümpapírok speciálisak, jobban tartják az illatot. 



Számomra fontos az, hogy egy parfüm meséljen, ne csak a történetet találják ki hozzá; amikor megszaglászom akkor is lássam mi történik. Az Eight & Bob a következőt juttatja eszembe: ez a parfüm tényleg egy úriember illata, aki szmokingban épp belép az egyik legelőkelőbb '40-es évekbeli szórakozóhelyre, egyszerre férfias és elegáns, minden közhely nélkül.  A parfümöt megszagolva először tényleg egy klasszikus férfias illatvonalat fedezhetünk fel benne, nem tolakodó, hanem kifejezetten kifinomult és kellemes, majd ahogy telik az idő a melegebb-édesebb összetevők is előjönnek.

5 megjegyzés:

  1. phoenix5/8/12 14:12

    Nagyon tetszik a történet, köszi, hogy megosztottad velünk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday5/8/12 14:30

      Jaj, a történetét én is imádom, annyira különleges. :)

      Törlés
    Válasz
  • Névtelen5/8/12 15:01

    Erről még nem is hallottam, köszönöm, h írtál róla! :)

    VálaszTörlés
  • Névtelen5/8/12 15:24

    nagyon tetszett az írásod, sokkalsokkal gyakrabban írj parfümökről:) tökjó hogy már itthon is lehet szagolni ilyen parfümöket csak kár hogy ilyen luxus kategóriás az üzlet ez engem mindig elijeszt a 30féle illat megszagolásától pedig a Zagorsk-ot is forgalmazzák és arra annyira kíváncsi vagyok :/

    VálaszTörlés
  • Lumena5/8/12 21:39

    Nagyon izgalmas történet, úgy forgatnék róla filmet, vagy valami. Az is tetszik, ahogyan írsz az illatokról, szívesen olvasnék még ilyet.

    VálaszTörlés
  • Megjegyzés hozzáadása
    Továbbiak betöltése...