12/14/2013

Vendégposzt - A száraz bőr ápolása

Megkértem Ildit a Mstindigo szépségreceptjei blogról, hogy írjon nekünk egy bejegyzést a száraz bőrről, habár tudom, hogy nála mástípus van fókuszban, de mégis talán sok olyasmit tud mondani erről, amit én nem - sajnos még mindig nem összetevő alapján választok terméket, de törekszem arra, hogy kevesebb rosszat kenjek magamra és azóta szebb is a bőröm. Egyébként a száraz bőr kapcsán az egyik legjobb tanács szerintem az, hogy igyatok sokat, mert belülről is hidratálni kell!


Annyit tennék még hozzá a bejegyzéshez, hogy a száraz bőr inkább gyűjtőfogalaom, mert nem egy sztenderd típus létezik, elég sok változata van - előfordulnak a felszíni zsír- vagy vízhiányosok mellett mélyrétegűek, mindemellett vannak "ál-száraz bőrű" emberek, az kombinációkról nem is beszélve.

A saját blogomon eddig leginkább csak zsíros, kombinált bőr ápolásáról volt szó. Mara kérésére most a száraz, érzékeny bőr ápolásáról szeretnék írni Nektek, mert az ő bőre is ilyen. Remélem nem csak neki, de még sokatoknak hasznos lesz ez az infó.

A száraz bőr a vízhiány mellett zsírhiányos is. A faggyútermelése alacsonyabb, és a bőr gyakran feszül és húzódik. Ez a cikkem Nekik szól. A korpás-szeborreás bőrűek faggyútermelése fokozott, ennek ellenére vízhiányos, melytől a bőr szintén húzódik. A két bőrtípust elég könnyű megkülönböztetni: a korpás-szeborreás bőrűek sokat küzdenek a mitesszerekkel, gyakran a fehér, zárt mitesszerekkel és esetleg pattanásokkal is, a zsírhiányos száraz bőrűek viszont nem szoktak mitesszeresek lenni és nagyon nagy ritkán fordul csak elő, hogy van rajtuk egy pattanás. Az ebben található tanácsok kifejezetten a száraz bőrűeknek és nem a korpás-szeborreás típusba esőknek szól.

A bőrtípus jellemzői

  • A bőr gyorsan kiszárad, húzódik. Nap vagy nagyobb mennyiségű alkohol, kávé, alacsony páratartalmú levegő, valamint szélsőséges időjárás (hideg, szél) hatására a bőrfeszülés fokozódhat. Ez a típus kívánja a zsírosabb hidratálókrémeket és folyton keni is magát vele, a bőre pedig meglehetősen sokat fel tud szívni a krémekből. Szeretik a hidratáló pakolásokat is.
  • A bőr érdes lehet, illetve érdessé válik, ha nem megfelelő mennyiségű és minőségű hidratáló krémmel történik a hidratálás, esetleg elhanyagolják azt.
  • A száraz bőrön belül megkülönböztetünk érzékeny és rezisztens bőrtípust is. Ha érzékeny a bőröd, akkor már tapasztaltál életed során egyszer vagy többször kence-allergiát, hogy egy terméktől kivörösödik az arcod, kiütéses leszel vagy valami irritáció lép fel. Az érzékeny típusra jellemző továbbá valamilyen fémallergia is és a kipirosodás például csípős ételtől vagy alkoholtól. Gyakori kísérő-tünet még az ekcéma vagy az ekcémára való hajlam a test bármely részén. Sajnos rosacea is előfordulhat, ilyenkor az arcon megjelennek kis hajszálerek és ez a kipirosodás fokozott és nagyon könnyen és gyakran előfordul. Az ilyen bőr már hiperérzékeny és külön cikkben fogok írni a kezeléséről. Sajnos ez sokszor inkább bőrgyógyászati téma már. Akiknek száraz, rosaceás bőre van vagy ekcéma van az arcán is, azok is kaphatnak némi infót a cikkből, viszont a kémiai hámlasztást ne próbálják ki.
  • Véleményem szerint a rezisztens bőrűeket sem kell felesleges irritációnak kitenni, így a felesleges, irritáló összetevők használatát nekik sem javaslom.

Hogyan ápold a száraz bőrt?

  • Hidratálj! Igazából ez a legfontosabb. Ne kend az arcodat simán növényi vajjal, vagy olajjal, mert így nem pótolod vissza a vízhiányt. Olyan krémet válassz, melyben vizes és zsíros rész is található, egyébként a bolti krémek nagyon-nagy része ilyen. Ha úgy érzed nem hidratál eléggé a hidratálód, akkor pár csepp olajjal felturbózhatod. Érzékeny bőrre jó választás a mandula, vagy a jojobaolaj, anti-aging hatásért tehetsz bele gránátalmát, argán- vagy szőlőmagolajat is, de ne önmagában használd őket, hanem a krémedbe keverve. (Különben a vízhiányt nem pótolod, ahogy már említettem is.) Ha nem hidratálod az arcodat, akkor sokkal ráncosabbnak is fogsz tűnni - erről itt egy cikk. Meg nem kell szentírásnak venni hányszor használd a hidratálódat, akár naponta többször is előveheted, ha szükségét érzed. Heti egyszer-kétszer bátran használhatsz hidratáló pakolást is.
  • Soha ne moss arcot habzó vagy géles lemosókkal! Egy kímélő, micellás vizet engedélyezek. A legjobb, ha sminklemosó tejet használsz.
  • Fényvédőzz! Még ha pigmentált is a bőröd, tehát könnyen lebarnulsz, akkor se napozz! A nap tovább szárítja a bőrödet, ráadásul sokkal gyorsabban ráncos leszel. Tilos a szolárium is, ha még nem vette el a kedvedet tőle senki, akkor kattints ide. Érzékeny bőrre jobb választás a fizikai fényvédő (titanium-dioxid, cink-oxid), mint a kémiai, erről itt egy cikk Mara blogján
  • Kémiai hámlasztásra fel! Száraz bőrre nagyon jó hatással van az AHA, az érdes, száraz bőrödet már pár használat puhává varázsolja. Ha rosaceás vagy, akkor tilos az AHA hámlasztás. Ha a bőröd ellenálló, akkor kipróbálhatsz egy nagyon erős, 24%-os AHA-t is, az Anacondának van ilyen brutális hámlasztója. Ha a bőröd enyhén érzékeny, akkor 5-10%-os AHA hámlasztót érdemes kipróbálnod, az Anaconda, a Neostrata és a Paula’s Choice hámlasztóit szívesen ajánlom. Ha a bőröd érzékeny, és félsz a hámlasztástól, akkor is kipróbálhatod a Paula’s Choice 2%-os BHA lotionját, mely nagyon gyengéd, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. A kémiai hámlasztásról már rengeteget írtam, itt olvashatsz többet a témában.
  • Kerüld az irritáló anyagokat! Minden összetevőnek van egy úgynevezett irritatív indexe, nálam is talász egy ilyen táblázatot itt, de ha rákeresel a Google-ben, megtalálod, hogy egy összetevő irritatív vagy sem. Ha érzékeny a bőröd, próbálj meg irritatív anyagoktól mentes (például sok irritáló növényi kivonat van, irritálnak az illatanyagok és bizonyos tartósítók is) termékeket választani. A denaturált alkohol egyetlen bőrnek sem tesz jót, de a száraz bőrre nézve mondhatni gyilkos. Borzasztóan szárít és irritál. Figyelj oda, hogy az INCI első hét helyén semmiképp ne tartalmazza a kozmetikumod. Főleg a natúrkozmetikumokba pakolják bele előszeretettel, de már rengeteg termékben láttam.
  • Használj gyulladáscsökkentőket és antioxidánsokat tartalmazó krémeket és szérumokat! A gyulladáscsökkentés jó hatással van az érzékeny bőrre, az antioxidánsok pedig lelassítják a bőröregedést. Ezek azért Jolly Joker összetevők, mindenki profitálhat belőlük. Szérumokat itt találsz.
  • Igyál sokat, mert belülről is hidratálni kell! [Ez az én pontom. - Mara]
Ő is iszik, igyál te is eleget! - 30 testsúly kilogrammonként egy liter víz ajánlott naponta.

Napi/heti rutin száraz bőrre

Reggel:
  • krémes arclemosó tej
  • antioxidáns szérum
  • fényvédős hidratáló krém vagy hidratáló krém + fényvédő
  • Smink előtt jó ötlet lehet még egy szilikonos primer is, így sokkal kevésbé szívja fel a száraz bőr az alapozót. (De ezt Mara nálam jobban tudja. - Mara ezt úgy gondolja, hogy egy viszonylag magas olajtartalmú, hidratáló alapozó és az alapozás előtt és bőséges hidratélás jobb, mint egy szilionos bázis.)
Este:
  • krémes arclemosó tej
  • ha ez nem 100%-ra távolítja el a sminkedet, érdemes kiegészíteni egy kímélő micellás lemosóval, mint például a Paese vagy a Bioderma Sensibio micellás vizek
  • kémiai hámlasztó (10%-os AHA heti egyszer vagy kétszer, 5%-os naponta, kétnaponta mehet), 30 perc várakozás, amíg a bőr pH-ja visszaáll
  • vagy heti egyszer-kétszer mehet a hámlasztás helyett, vagy után egy hidratáló pakolás
  • opcionálisan éjszakai szérum
  • hidratáló krém
Külön szemkrém teljesen felesleges, egy csomó pénzt megspórolhatsz a szemkrémeden, itt elolvashatod, hogyan lehetséges ez. Ha tetszett a cikk, és szeretnétek, szívesen írok majd egy száraz bőrre való termékajánlót is, hogy ne vesszetek el a rengetegben. 

Várlak Titeket a blogomban is mindenféle szépségrecepttel, főleg a bőrápolás kapcsán! Gyönyörű bőrt! Ölelés és csóközön: MsTindigo 

4 megjegyzés:

  1. Várom a száraz bőrre való termékajánlót. Nem tudom az itt említett micellás vizekkel mi a helyzet, de a L'oreal iszonyatosan szárít.

    VálaszTörlés
  2. L'Orealt és semmit, amit birtokol, nem fogok ajánlani, mert még mindig állatkísérleteket végeznek. Már elkezdtem összerakni egy listát, hogy ki az, akinek még mindig köze van ezekhez, szeretném, ha a jövőben egy teljesen cruelty-free blogom lenne. (Amúgy a L'Oreal nem valami nagy durranás egyébként sem.) Száraz bőrre a legjobb a sminklemosó tej, de ezeket csak az olvasottak alapján mondom, mivel nekem zsíros a bőröm. Ilyenkor a termékajánlónál bőrgyógyászati cikkekre, INCI-re, és a krémmániás véleményekre hagyatkozom. :)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen16/12/13 17:41

    Nagyon jó cikk, nálam is a kevés ivás a legnagyobb baj. A termékajánlót meg nagyon várom :)

    VálaszTörlés
  4. A termékajánlót én is nagyon várom! :-)
    A blog alapján már elindultam ezen a vonalon, hámlasztok, antioxidánst és retinolos szérumot is használok, sőt fényvédőt is, viszont már nem szolizok (tudom, ezzel nem sokan büszkélkednének, de nekem hatalmas döntés volt...)
    Amivel problémáim vannak, az az ivás. Tudom, hogy többet kellene innom, csak egyszerűen nem csúszik le 1,5 liternél több...

    VálaszTörlés
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe