5/20/2014

Fényvédők nyárra I.

„Milyen fényvédőt válasszunk? Mi alapján? Jó lesz nekem? Kenhetem az arcomra?” Ebben a viszonylag rövidre tervezett sorozatban ezeket próbálom megválaszolni és olyan fényvédőket mutatok be, amiket az elmúlt pár hétben próbáltam. Az egész sorozatot úgy állítottam össze, hogy legyen benne tudatosság: az állatkísérleteket mellőzzék, jók legyenek a bőrnek és erősen védjenek a naptól. 


Ma az Alba Botanica Very Emollient Sport45 SPF, a Nature's Gate Sport Broad Spectrum SPF 50 és a Kiss My Face Sport Clear Spray 50 SPF-t veszem górcső alá. Ezek inkább kémiai fényvédők, igyekszem a későbbiekben pár fizikait is kipróbálni, hiszen sokan tartanak a tisztán kémiaiaktól. Ha valakit érdekel a különbség, akkor ajánlom Apolka vendégposztját a fényvédőkről


Miért kell erős fényvédőt használni? Nem elég az, ami az alapozómban van?
Nem kell, de ajánlatos. Senkinek sem mondhatom, hogy használjon, ha nem akar, de a napsugárzás idő előtti ráncokat vagy bőrrákot okozhat. Saját döntés ki mit szeretne látni a tükörben húsz év múlva. Viszont azt fontos tudni, hogyha a bőr barnul, akkor károsodik is. A legtöbb alapozóban 15-20 SPF van, ami nagyon kevés. Két megközelítést ismerek: az egyik szerint a faktorszám azt mutatja meg, hogy hányszor többet bír a bőrünk a napon, mint nélküle; a másik az, hogy az UVB sugárzás hány százalékát szűri ki - a 15 SPF 93%, az 50 SPF nagyjából 98%. Ezenkívül érdemes azt tudni, hogy a fényvédőt az elvi védelem eléréséhez vastagon kell kenni és kétóránként megismételni - 1,2 grammot alkalmanként. Kutatások szerint a legtöbb ember ennek a felét vagy negyedét használja. Ez azt is jelenti, hogy egy teljes napos rövidnadrágos kirándulás vagy strandolás alkalmával majdnem egy egész tubus naptejet magunkra kéne kenni. Nos, ti mennyi alapozót használtok...?

Alba Botanica | Very Emollient Sport 45 SPF
Az egyetlen igazán tudatos döntésem a háromból ez volt. Beautypedián néztem különböző fényvédőket, a legjobbat kerestem száraz bőrre, magas faktorszámmal. Az Alba Botanica Mineral Kids 30SPF-et találtam meg ugyanebből a vonalból és úgy döntöttem, hogy ez sem lehet annyival rosszabb. Ezenkívül az is elég nagy lökést adott, hogy a Skin Cancer Foundation oldalán is ajánlják, megkapta a pecsétjüket, tehát ez egy független fotóbiológiai UV-teszten is kiállta a próbát.


Ez lett az abszolút kedvencem. 45 faktoros inkább kémiai fényvédő, amelyben 10% Octocrylene, 2% Titanium Dioxide és 7,5% Ethylhexyl Methoxycinnamate található. Ez első kettő fényvédő összetevő az UVB sugarak és az UVA II [320-340 nm]; a harmadik az UVB ellen nem, de UVA I [340-400 nm] ellen véd. 80 percig vízálló, nincsenek benne parabének, ftalátok és káros szulfátok. Aloe verát, körömvirágot, zöldtea-kivonatot, E-vitamint és még sok olyasmit tartalmaz, ami simogatja a megelégedésem, habár van benne egy pici alkohol az INCI végén. Nem tesztelik állatokon és az összetevői vegetáriánusak. Az illata hamar elszáll, nem illatosított, így csak hagyományos fényvédő illata van.

Felkenve nagyon kellemes, nem okoz pattanásokat, nem fehér, nem fojtogat, nem ül rá a bőrre és habár az én bőröm szárazabb, rajtam nem is csillog. Sokkal inkább olyan a bőrön, mintha csak egy hidratálókrémet kentem volna fel - az állaga is olyan és jól hidratál -, igaz még nagyon nagy melegben nem próbáltam. Érdemes 15-20 perccel indulás előtt használni, hogy összeszedje magát és jól belemasszírozni a bőrbe. Eddig ezt az Alba Botanica Very Emollient Sport 45 SPF tartom a legjobb fényvédőnek, amiket az elmúlt években használtam, bárkinek boldogan ajánlom, akinek nem zsíros a bőre.


Nature's Gate | Sport Broad Spectrum SPF 50
Amikor megláttam, hogy a posztba tervezett Kiss My Face megint nincs, a Nature's Gate Sport Broad Spectrum SPF 50 volt az első találatom „cruelty-free sunscreen” kulcsszavakra. Hét és fél dollár volt, így elég gyorsan a kosaramban landolt, nem foglalkoztam mi ez és mi van benne, megnéztem egy review videót róla, „dry finish”, 50 SPF, 80 pecig vízálló, iHerbes - biztos jó lesz, csak nem tévedhetek nagyot. Nem érzem tévedésnek és az összetevői is szépek, a száraz finist viszont nem mindig hozza, idő kell neki, hogy a csillogása eltűnjön, de némi extra kenegetés  vagy púderezés segít. A problémám az volt vele, hogy akárhányszor használtam arcra, másnapra mindig kijött tőle egy-egy kisebb pattanás, vártam egy kicsit - „lehet nem ettől van” -, de ötödik esélyt már nem adtam neki. Jelenleg a karomat és a kézfejemet kenem vele, aztán lehintőporozom. Folyósabb állagú, inkább olyan mint egy naptej, ezért jobb nem a talpára állítva tárolni, habár a kupak erős és csak véletlenül vettem észre a kupakban némi szivárgást. Fényvédő illata van, de nagyon hamar eltűnik. 



Uborka-, homoktövis-, levendulakivonatot, illetve E-vitamint tartalmaz. Nincs benne parabén, ftalát, oxibenzon és illatanyagot sem tartalmaz. A fényvédelemről négy aktív összetevő gondoskodik: 7,5% Octinoxate és 5% Octisalate az UVB, 7% Octocrylene az UVB és UVA II, illetve a széles spektrumú 6,9% Zinc Oxide, ami az UVB-n kívül mindkét UVA sugárzást is elnyeli.


Kiss My Face | Sport Clear Spray 50 SPF
Úgy gondoltam testre is kéne egy erős 50 SPF, de a márka többi nagy kiszerelésű fényvédője között sajnos nem találtam. Ezen viszonylag sokat gondolkoztam, mert illatos és igyekszem az illatanyagokat kerülni. Aztán azt gondoltam, hogy nagy baj nem érhet, majd elfújkálom, ha megint magamra maradok egy erdőben fél napot. Szerintem inkább érdekes ez a Kiss My Face Clear Spray, bizonyos értelemben zavaró, mert megszoktam, hogy el tudom kenni a fényvédőt és a fehérség miatt tudom hol maradt ki, de ez nem olyan. Szinte azonnal eltűnik a bőrről, csak az enyhe kókuszillat és némi puhább érzet emlékeztet arra, hogy elvileg van valami a bőrömön. Azoknak ideális, akik utálják a ragadós krémeket. Olyan érzésem van tőle, mintha mégis rendesen védene és valahogy nagyon jó, viszont az átlátszóságnak és a teljesen száraz érzetnek ára van: az első összetevője az alkohol. Szerintem testre remek választás, arcra semmiképp sem kenném. Ez csak 40 percig vízálló. Az enyémnél a pumpát elég nehéz lenyomni, de nem hinném, mindnél fennáll ez a probléma. 



4%Avobenzone véd az UVA I-II sugarak, illetve 7,5%Octinoxate és 5%Octisalate au UVB sugarzás ellen. Ezeken kívül uborka-, aloe vera- és kamillakivonat van benne, némi C- és E-vitaminnal. 

Ezeket a napkrémeket iHerbről rendeltem, amit egyszerűen imádok. Annyi termék van a kívánságlistámon náluk, hogy összeszámolni is nehéz lenne - nagyjából 500, ha még nem léptem túl. Múltkor írtam, hogy a rendelésem valószínűleg elveszett, de amikor megírtam nekik, hogy még 12 hét után sem érkezett meg, szó nélkül visszautalták a pénzem. Nem tudom, hogy csinálták, de függő lettem. Ha rendelnétek, akkor a BWD650 kóddal 40 dollár alatt 5, fölötte 10 dollár kedvezményt kaptok az első vásárlásotok összegéből.



Ti milyen fényvédőt használtok nyáron?

12 megjegyzés:

  1. Petra R.20/5/14 10:42

    30-as, ill. 50-es naptejet használok nyáron, változó, hogy melyik márkától.
    Viszont lenne egy kérdésem, lehet, hogy hülyeség, de régóta gondolkodom, hogy hogy is van ez.
    Sok helyen lehet erről manapság olvasni, tudom, hogy van a fizikai meg a kémiai fényvédő, melyik milyen, a faktorszámok (a nővérem szerint, aki gyógyszerész a faktorszám azt jelenti, mennyi ideig vagyunk védettek a káros napsugarak ellen- a 30-assal pl félóráig), de hol fényvédőnek mondják, hol naptejnek. Tehát a fényvédő nem egyenlő a naptejjel? Vagy igen? Mi a különbség köztük? Mikor melyik kifejezést használják?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fényvédő maga az az anyag (kémiai vegyület), ami a bőröd megvédi a káros sugaraktól, ilyen pl. a titán-dioxid, de sokféle létezik. Azért, hogy a fényvédőt felvihesd a bőrödre, beleteszik valamilyen krémbe. Ha ez a krém nem tartalmaz a fényvédőn kívül más hasznos dolgot, tehát nincs más funkciója a nap elleni védelmen kívül, akkor egyszerűen naptejnek hívjuk. De ha valamilyen "többfunkciós" termékbe rakják, akkor értelemszerűen úgy is fogunk utalni rá: tehát pl. az alapozó, amiben fényvédő van, az - nem fényvédő (hiszen az csak _benne van_ mint egy összetevő a sok közül), nem naptej (mert nem csak a naptól véd, hanem elkendőzi a bőrhibákat is, amit a rendes naptejek nem csinálnak), hanem - simán fényvédős alapozó. Stb.

      Törlés
    2. Névtelen20/5/14 20:00

      A fizikai fényvédő kvázi visszaveri a nap káros sugarait a bőrödről, ilyen pl a titán-dioxid, a kémiai fényvédő pedig leegyszerűsítve a melanintermelés folyamatába, kémiájába avatkozik bele:)
      Ez a fényvédő/naptej dolog pedig, hát.. nem minden fényvédő naptej, de minden naptej fényvédő..:D A naptej a fényvédők egy fajtája, akár a napolaj. De fényvédős lehet még az alapozód, a nappali krémed, az ajakbalzsamod, stb, stb.:)

      Törlés
    3. :)

      Szerintem ez attól függ, ki minek hívja. Én mindig fényvédőnek hívom, ha például hidratáló például SPF30-cal, akkor fényvédős hidratálónak. De ha a folyós, 15-30 faktoros dologra gondolok, amit nyaralni vittünk gyerekkoromban, akkor az valahogy naptej és nem fényvédő. Azt olvastam, hogy amitől barnulni lehet az inkább csak naptej. Ellenben barnulni nagyon nem egészséges.

      Törlés
    Válasz
  • Szia ! A Kiss my Face napozókat itthon nem lehet beszerezni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe20/5/14 12:18

      Szerintem nem. :(

      Törlés
    Válasz
  • Nagyon örülök ennek a sorozatnak, kíváncsian várom a következő részt!
    A Kiss My Face-t én is nézegettem, arcra akartam volna rendelni, de a kémiai fényvédő miatt letettem róla, mert az nagyon csípi a szemem (főleg biciklizés közben kellemetlen, amikor belefolyik az izzadság a szemembe és nem látok)
    Kíváncsian várom, milyen fizikai fényvédőket ajánlasz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem, de igazán jó, magas faktorszámút nem találtam, maximum SPF30-at. ://

      Törlés
    Válasz
  • Ildiko Tajti20/5/14 20:03

    Az Alba Botanica nagyon szimpi!!! A zsíros arcomra azért nem merném kenni, de testre megvenném magamnak is. Ezt a Kiss My Face-t denat. alkohol és az illat miatt a testemre sem szívesen kenném, de a 30 faktoros lotion verziójába egyik sincs, és nagyon könnyű, nem kell utána púderezni sem, szerintem azt Te is szeretnéd. :) Elvileg a 30 és az 50 faktor védelmi ereje között már alig van különbség, hát remélem, hogy ez a gyakorlatban is így van, a tavaly nyarat 50 faktorral nyomtam végig.

    VálaszTörlés
  • Adrienn Vizi-Németh20/5/14 23:22

    Lányok! Nekem ez a következő kiszemeltem az iHerbről: http://www.iherb.com/Derma-E-Antioxidant-Natural-Sunscreen-30-SPF-2-oz-56-g/56972

    VálaszTörlés
  • Csiribiri Erica15/8/14 11:01

    Köszi Mara a tesztet, megrendeltem én is az Alba Botanica fényvédőjét, elvittük nyaralni is és nagyon jól bevált! Mondhatnám tökéletes :-) Nekem kombi bőrőm van, aknéra hajlamos és semmi kiütést nem okozott, nem égtünk le tőle (pedig egész nap lubickoltunk), kellőképp hidratál is :-) Szóval köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy bevált.

      Törlés
    Válasz
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe