8/27/2014

A vegán étrend tönkreteszi a bőrt?

Nem szoktam arról írni, hogy zöldséget enni mennyivel jobb, mint húst, de tegnap este megakadt a szemem egy bejegyzésen, amiben az írója azt bizonyítja, hogy a vegán - tehát minden állati fehérjét nélkülöző - étrend nem tesz jót a bőrnek. Nem célom megkérdőjelezni a tapasztalatait e téren, de azt hiszem, hogy remek lehetőség arra, kifejtsem én erről mit gondolok erről.


Mi a baj a vegán étrenddel?

From working with skin hands-on as an esthetician and skin care expert for over twenty years, I have to say that I most definitely have seen similarities in the skin of people who have a vegan diet versus those who are not. What I have noticed is a dull, tired, sallow look to the skin, similar to that of a heavy smoker’s skin, as well as a premature loss of skin tone. By no means am I knocking someone’s choice to live a vegan lifestyle, I’m simply sharing my observations and thoughts.

Because a vegan diet consists of mainly fruits, vegetables, beans, nuts and whole grains, those that follow it may have trouble getting enough protein—the building blocks for skin. Protein is an essential component that makes up cells in the epidermis, including collagen and elastin fibers to keep skin firm and smooth.

Many vegans rely on beans and soy as their main source of protein, but protein that comes from fish, poultry and meat may be more complete and therefore make for a better effect for the appearance… 


„Information courtesy of www.ReneeRouleau.com, a website with skin care tips, products based on nine skin types and advice from skin care expert and celebrity esthetician, Renée Rouleau.”

A szerző, aki bőrápolási szakértő már 20 éve, szerint a vegánok bőre leginkább a láncdohányosokéhoz hasonlít: fakó és élettelen, amihez még a bőrtónus korai elvesztése is társul, megsárgul-szürkül. Gondjuk akad azzal, hogy elég fehérjéhez jussanak, ami a bőr alapvető építőelemeit adja; a fehérjéhez, ami elengedhetetlen a megfelelő kollagén- és elasztintermeléshez, így a bőrük a feszességéből is veszít.

Persze arról nem tudunk, hogy a vendégei közt hány jól táplálkozó vegetáriánus vagy vegán van, aki nem dohányos és mégis fakó a bőre. A blogja mellesleg amolyan „céges” blog, tehát nincs bejegyzés anélkül, hogy ne a saját termékét vagy szolgáltatását ajánlaná egy-egy problémára, habár nem zavaróan.

A saját tapasztalatom 

A mai napig fogyasztok állati fehérjét - tojást és tejterméket, sőt néhanapján halat -, ugyanakkor próbálkoztam két évig a vegánsággal, de nálunk akkoriban - és szerintem most is - nincsenek megfelelő alternatívák erre. A szójasonkának sós műanyag íze van, a búzakolbász leküzdése elég nagy önfegyelmet kíván, egy étkezésnek nem erről kell szólnia. Viszont a tejtermékpótlók annyira nem rosszak, ellenben nincs minden boltban növényi tej vagy szójajoghurt, tehát a kínálat összehasonlíthatatlan például az egyesült államokbeli boltokéval. Személy szerint egyáltalán nem gondolom, hogy szörnyű lenne a bőröm, igaz hajlamos vagyok a stressz-kiütésekre, de általában elég jó állapotban van az arcbőröm. Ez nem csak azon múlik, hogy jól ápoltam-e eddig vagy már több, mint 10 éve igyekszem helyesen táplálkozni. Az egyetlen negatív tapasztalatom ezzel kapcsolatban az, hogy nem adhatok vért, mert a vegetáriánusokra jellemzően alacsony a vörösvérsejt-számom.

12-13 évesen gondoltam úgy, hogy húsra végképp nincs szükségem. Ez persze hatalmas családi vitákat szült, illetve a '90-es évek elején nem igazán hittek abban, hogy lehet valaki intoleráns a húsra. Ilyen nem létezik. Ha  középkorban élnénk, megégetnének boszorkányságért emiatt. Egyszerűen nem éreztem magam túl jól a csirkehústól, a sertésnek még a szagától is a hányinger kerülget, de a belsőségeknek a gondolatától pedig sikerült. Szóval problémás gyerek voltam, külön szenvedés volt az összes osztálykirándulás, hiszen én csak „különcködtem” és nem ettem meg a jó kis rántott húst, a fasírtot, a pörköltet, de szívesen elcseréltem őket a köretre - az osztályfőnököm, az a csodás, pedig nem is állta meg, ha ebből viccet csinálhat nyilvánosan. Ha túl sok húst ettem vagy túl sok tojástól is, napokig a kínok kínját éltem-élem át. Ez általában egy nagyon rossz gyomorrontásra emlékeztet, ugyanis minimális mennyiségű hússal még a szervezetem tud mit kezdeni, de utána feladja. Aztán később ehhez társult, hogy a hús tényleg rossz dolog - engem bánt, érzem -, ezzel egyidőben sajnáltam a bocikat, még a csufi szárnyasokat is. Persze megtanultam ezzel együtt élni és szükség esetén meg kellett tanulnom másokhoz alkalmazkodni.

Egyéb motivációk

Nagyon sok ember, aki súlyos bőrproblémákkal küzd választja a vegetarianizmust. Egyrészt a tejtermékektől sokan lesznek pattanásosak. Ha valakinek ilyen problémája van és már mindent próbált, akkor érdemes egy ételnaplót vezetnie, amibe mindent őszintén felír, mi volt a pizzán, a rendelt szendvicsben, mindent. Általában 1-2 napra van szükség ahhoz, hogy a bőrön meglátszódjon egy étel rossz hatása, ezért a naplóban könnyen visszakereshető mi volt a bűnös.

Az emberek egy teljesen más része ezt az étrendet választja vallási vagy bármilyen más meggyőződésből. Nem csak az utóbbi időben lehet arról hallani, hogy a tömeggyártású tejtermékek és hús tele van állati hormonokkal, ami szintén nem tesz jót a bőrnek, illetve a szervezetnek.  Én ebben hiszek, biztos többen nem, de ezt nem vetem annyira el, mint néhány más teóriát.

„If anyone wants to save the planet, all they have to do is just stop eating meat. That's the single most important thing you could do. It's staggering when you think about it. Vegetarianism takes care of so many things in one shot: ecology, famine, cruelty.”
 Sir Paul McCartney

Milyen a helyes vegán/vegetáriánus étrend?

Visszakanyarodva az eredeti témához, szerintem a vegatáriánusoknak nincs kifejezetten rossz bőre. Elég sok vegetáriánust ismerek, olyat is, aki soha életében nem evett húst, mert a szülei is ezt az életmódot követték. Ő például egy olyan 15 évet tagadhatna le a korából és biztos jó genetikai adottságai is vannak ehhez, mindemellett biztosan tudja, hogyan táplálkozzon hús nélkül helyesen.  

Azt gondolom, hogy akinek vegetáriánusként is rossz bőre van, fakó és csúnya, azoknak vagy erre van hajlamuk vagy egy nem megfelelően étkeznek. Az éttermek kínálata elég szegényes a húsmentes ételek terén, krumpli sajttal és zöldséggel, nem igazán dúskálnak a vitaminokban, ásványi anyagokban és megfelelő mennyiségű fehérjében. Többen esnek abba a hibába az elején, hogy egyszerűbben beszerezhető dolgokkal próbálják pótolni a kimaradt proteint vagy nem is pótolják, és ez nem szerencsés.  Azt a tanácsot tudnám adni, ameddig nem tudjuk, hogy miből mennyit együnk, használjunk valamilyen online kalkulátort, amely megmutatja, hogy jó úton indultunk-e el.

Edd szépre a bőröd

Ha valaki nem fogyaszt elég vitamint és ásványi anyagot, akkor az a bőrön is meglátszódik, például veszít a feszességéből, kevésbé jól regenerálódik. Ezenkívül, ha valaki elhagyja a húst és nem pótolja megfelelő zsírokkal, akkor a tápanyagok és vitaminok nem tudnak felszívódni. Fontos szabadgyök-megkötő antioxidánsokat fogyasztani, ezek védik a bőrt az idő előtti öregedéstől és a kollagént is, mint az A-, C-, E-vitamin; illetve kéntartalmú zöldségeket, mert a kollagén nem tud szintetizálódni nélküle. Ha már öregedés és kollagén: a szója egyik növényi hormonja az antioxidánsokhoz hasonló hatású, ezért serkenti a kollagén szintetizációját, illetve bizonyos öregedésért felelős enzimeket blokkol. Tudom, arról élesen megoszlanak a vélemények, hogy a szója jó-e, mert ugyan elvileg teljes értékű húspótló, de genetikailag módosított. A piros zöldségek és -gyümölcsök szintén jót tesznek a bőrnek, likopint tartalmaznak [csak zsíros-olajos közegben szívódik fel], ez egyfajta természetes fényvédő hatású vegyület - a valódi fényvédelmet viszont nem helyettesíti! Az omega-3 zsírsavak is nagyon fontosak, ugyanis amolyan sejtvédők. Ne feledjétek el, a bőrünk négy hét alatt teljesen megújul, és csak abból tud építkezni, amit megettünk.

Ha pedig nem ennétek, akkor igyatok sok zöld vagy fehér teát, hiszen mindkettő jótékony hatással van a kollagén termelődésére.

Kutattam, de sehol sem találtam arról információt, hogy a szervezetnek valóban állati fehérjére van szüksége ahhoz, hogy a bőr szerkezete megfelelő legyen, feszes és sugárzó maradjon. Ha a hölgy eredetileg arra gondolt, hogy talán nem fogyasztanak a vegánok elég esszenciális aminosavat - ezeket a szervezet nem tudja előállítani -, ez esetben téved, ugyanis a sárgarépa, az uborka és az összes dióféle tartalmaz, egy sereg más zöldséggel egyetemben.

Összességében azt gondolom, hogy a vegán- és vegetariánus étrend egy nagyon jó dolog és nem gondolnám károsnak sem a bőrnek, sem máshogy, hacsak valaki nem ront el benne valamit. Azt mondják, hogy a vegetáriánus konyha jelentősen színesebb és fűszeresebb, mint amit a legtöbb ember megszokott. Mindenesetre az biztos, hogy a sok nyersen fogyasztott zöldségnek és gyümölcsnek magasabb a vitamintartalma, ugyanis az A-, C-, E-vitamin mind hőérzékeny. Szerintem ezt nem lehet megbánni, ugyanakkor nem vagyok az a fajta, aki bárki meg akarna téríteni. Abban viszont egyetértek Renée-vel, hogy a tudatos bőrápolás, a masszírozás segít, ahogy a dohányzás sem tesz jót. :)

Viszont érdekel a ti véleményetek is, szerintetek tényleg káros a vegán vagy vegetariánus étrend?

21 megjegyzés:

  1. Tindigo27/8/14 13:05

    Nagyon kedvenc téma és szuper cikk! :-) Jaj, bárcsak ilyen egyszerű lenne, hogy az ember nem eszik húst, és máris gyönyörű a bőre. :-D Valljuk be na, nekem vagy ugye kifejezetten bőrápolási blogom és talán nincs is olyan termék/étrend stb., amit ne próbáltam volna, mégis Neked van a szebb bőröd! Irigylésre méltóan szép, az biztos. Amúgy én olyat is olvastam már, hogy ha nem eszel húst, szebb lesz a bőröd. Pár hónapja volt egy olyan szitu, hogy egy fogadalom miatt kb. egy hónapig nem ettem húst, és nem lett se jobb, se rosszabb a bőröm ettől. Ha ez ilyen egyszerű lenne...
    Dr. Renee-vel én sem tudok mindenhol egyetérteni. Pl. abszolút Paula Beugon álláspontját képviselem a szemkrémekkel kapcsolatban, hogy nincs rá szükség min. duplaáron, amikor INCI szerint ua., mint egy arckrém, vagy néha rosszabb, és a szintetikus illatok ellen ágál, miközben természeteseket használ, amik ugyanúgy irritálhatnak. Ja, és nem írja ki az INCI-t a termékekhez. Nekem azért ő nem egy 100%-ig hiteles bőrdoki, én is azt érzem, hogy azért ír, hogy eladjon, nem azért, hogy segítsen. Egyetértek veled, és ma veszek egy kiló répát. :-D Kipróbálom, van-e változás, ha egy hónapig mindennap megeszek egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday28/8/14 00:42

      De sokaknak bejött, elég sok vegetáriánus fórumot végigolvastam már az évek során és rengetegen írtak tapasztalatokat ezzel kapcsolatban. Szerintem egy hónap alatt nem jön ki, nem tudom mennyi idő kell ahhoz, hogy ez változzon, de olvastam olyat is „ jobb lett, de nem eléggé”.

      Mondjuk a nagyon hardcore vegákon mindig nevetek, akik kiszagolják, ha valaki eszik húst, mert érezni a „szagát”.

      Szerintem sok embernek az utolsó az INCI, amit keres egy krémen, lehet túl sok munkának tartja bepötyögni. Ha ott lenne, akkor hol a meglepetés?! Pedig az is kell. Nem ismerem a termékeit túlzottan, de ennél a vegános cikknél és mentolos akármit ajánlott, ami biztos felpezsdíti a vérkeringést, de a mentolról azt olvastam, hogy irritáló. Aztán ki tudja...

      Törlés
    2. Tindigo28/8/14 13:01

      Szerintem annyira különbözők vagyunk, hogy mindenkinek meg kell találnia azt, hogy mitől érzi magát jól, akár táplálkozásról, akár bőrápolásról beszélünk. Vannak alapigazságok, de soha nem szerettem, amikor kötelezően megmondják, hogy egyél, vagy épp NE egyél húst vagy tejterméket, vagy éppen gabonát. Nyilván nekem laktózérzékenyként nem lesz jó, ha tejet iszok, és jellemzően rosszul vagyok a magyaros kajáktól. Az én kedvencem az a könnyű ázsiai étrend, sok zöldség+száraz husi rizssel. :-) Arra kell figyelni, hogy ha valaki nem eszik húst, akkor más forrással elegendő fehérjét vigyen be. Ha meg valaki eszik húst, akkor ne az legyen a fő forrás, hanem mellette fogyasszon zöldségeket is.
      A mentol amúgy a legirritálóbb növényi összetevők egyike, tudományos kutatások is bizonyítják. Nekem épp az ilyenek miatt nem túl hiteles Renee, az INCI-k hiánya mellett, így túl komolyan ezt a cikkét se venném. Nekem Te tutira hitelesebb vagy, kezdve ott, hogy csomó biológiát tanultál, és nem is próbálsz meg pl. étrendkiegészítőt eladni ezen írásod alapján.

      Törlés
    3. Monday29/8/14 04:04

      Pedig a magyar konyha alaptézise az, hogy egyél mindenhez fehér kenyeret, illetve tegyél bele [zsírt és] piros paprikát. Gondoltam, hogy beleírom, hogy azért lehet szedni ételkiegészítőt, de szerintem csak kúraszerűen érdemes azokat is és nem napi 10 különböző tablettát mindenre.

      Törlés
    Válasz
  • Mdollas Nails27/8/14 13:36

    szerintem az embernek szüksége van húsra,ha tetszik ha nem. minden azon múlik miből mennyit eszel és hogyan van elkészítve,szerintem a chips sokkal károsabb a bőrre és a szervezetre,mint a pulykahús :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday28/8/14 00:44

      Azzal az állítással nem vitatkozhatok, hogy a [konzum] chips károsabb, mint a pulykahús. :)

      Törlés
    Válasz
  • Gabica R.27/8/14 15:46

    Szerintem nagyon jól leírtad, nekem is ez a véleményen erről a témáról.
    Már szinte kicsi korom óta nem fogyasztok húst, se tejet, de tojást igen. Azért nem eszem, mert nem ízlik, és hiába mondják, hogy "a húsra szükségünk van", én nem érzem ezt így. Semmivel sem egészségesebb egy "húsevő", mint én :D. Én teljesen jól érzem magam így, nekem ez vált be.
    Az én tapasztalataim szerint, aki vegán, és odafigyel az étkezésére, tényleg sokkal változatosabban étkezik, sokkal több ételt ismer, és mindent tud valamivel pótolni, ha szeretne egészséges maradni. Mivel én nem vagyok vegán, én sem tudtam elképzelni régebben, hogy ők mit ehetnek, de rátaláltam Stőhr Grétára( http://gretakonyhaja.postr.hu/ ), akinek tényleg nagyon változatos és finom recepjei vannak. És aki hitetlenkedik, csak nézzen rá :D Szerintem teljesen egészségesnek néz ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday29/8/14 02:42

      Szerintem ha jól érezzük magunkat így, akkor nem kell változtatni, hiába gondolja azt a társadalom jelentős része, hogy ez nem helyes. [Jól érezni magunk..?]

      Szuper ez a blog, még sosem láttam, azt hiszem. Én pinteresten szoktam recepteket vagy megoldásokat keresni, ha már végleg kifogytam az ötletekből, de a rendes receptek vegetáriánusbaráttá tétele szerintem nem annyira nagy kunszt. Nekem a nyers vegán étrend kissé olyan, amit nem tudok hova tenni, pedig van ismerősöm, aki ezt csinálja már évek óta.

      Törlés
    Válasz
  • Csiribiri Erica27/8/14 15:53

    Van egy barátnőm akivel egyidősek vagyunk (38) , vega jó pár éve, bár nem ilyen régóta mint te, rengeteg halat eszik mellette de olyan öreg a bőre mintha legalább 10 évvel idősebb lenne. Az alakja tökéletes mert edzeni jár de a bőre iszonyat.
    Az én bőröm is minden sz@rra kiütéssel reagál, nem bír semmit de azért mások szerint egy 10essel kevesebbet mondhatnék :-) Az én szervezetem kívánja a húst, pl ha egy hétig nem eszem húsos ételt szabályszerűen elvonási tüneteim vannak. És megfigyeltem, h tényleg rosszabb a bőröm állapota ha olyanokat eszem.
    Egyébként a bőr is genetika nagy részben, te is tehetsz érte valamennyit de egy bizonyos szintig.
    A te bőrödre mindig is irigykedtem mert a szemhéjad nem lóg, tök szép sima minden képen :-) semmi szemránc :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday29/8/14 02:48

      Azt hittem sokkal fiatalabb vagy, így kép alapján. :))

      Biztos van benne genetikai hajlam, anyu 59 éves és egyáltalán nem ráncos, mármint ahhoz képest hogy a nála 3 évvel idősebb kolléganője egy „aszalt szilva” volt. Azért ha nagyon nézem, akkor nekem is ráncos a szemem, de már a gimiben is kiröhögtek, hogy Clinique All About Eyes szemkrémet használok 16 évesen. :D No meg én rengeteg folyadékot fogyasztok minden nap, mert azt kell.

      Törlés
    Válasz
  • Rita27/8/14 17:59

    Én nem vagyok egy túlzott húsfogyasztó, gondoltam is rá hogy elhagyom, de azt megfigyeltem h ha semmi húst nem eszek hiányérzete van a szervezetemnek. Fura. Ezért maradt, mondjuk nagyon megválogatom milyet eszek, panírozott vagy zsíros húsok felejtősek nálam, amúgy is kis gyenge gyomrom van és ha sokat vagy nehezet eszek azt nagyon megérzem. Nekem annyi bajom van a kajálással mindenféle betegség miatt és nehéz teljes körű és változatos étkezéseket összeállítani, és sztem vegán életmóddal is ez a probléma. Persze biztos vannak szerencsésebb alkatok akiknek nem esik ki az ételek fele :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday29/8/14 02:58

      Ajj, allergiásnak lenni nagyon rossz, mert ha valaki 1-1 dolgot nem ehet az szerintem nem vétek, de amikor például a laktóz- társul a gluténérzékenységhez, az nem lehet túl jó. Néha gondolkoztam azon, hogy vajon a pollenallergia a rosszabb vagy a bármilyen ételintolerancia. Nem tudom. :/

      Van, aki nem bírja hús nélkül. A vegetáriánusok 75% visszatér a húsra, mert egyszerűen úgy érzik kell nekik vagy úgy, hogy nem tudnak jól lakni csak zöldséggel.

      Törlés
    Válasz
  • Stumpi27/8/14 22:25

    Ez egy elég megosztó téma.
    Szerintem egyrészt vannak a választott vegák ( elhatározzás és tartják magukat a döntéshez) másrészt vannak, akik úgy érzik nem tesz nekik jót a húsfogyasztás. A húsos oldalon is vannak olyanok, akik más étrendet a húst hússal verzión kívül nem tudnak elképzelni.
    Én fél lábbal mindkét oldalon állok. Eszem is húst, de vannak időszakok, mikor nem igazán érzem szükségét. A nagyon sok húsfogyasztós időszak után jön általában egy vegyesebb étrend, aztán vagy visszatér az első fázis (húst hússal :D) vagy nem kívánom és húsmentesen étkezem.

    A bőr állapota tényleg nagyon sok mindent el tud árulni -stressz, ásványi anyag hiány stb.-, de nagyon nagy százalékban mindenki hozott "anyagból" építkezik, amit örökölt a felmenőktől. Ezen vagy ront vagy javít a táplálkozás (belső ápolás) és a külső ápolása felületnek - már csak egy sima kis fényvédelem is -10 éveket tud jelenteni-.
    A szervezet milyen táplálékból mennyit tud felvenni szintén egy mindig változó folyamat (nem csak várandósságra gondolok). Ez egy komplexebb, körforgás jellegű dolog az én olvasatomban. saját kis teória: étel kihat a testre, test hat a testre hormonok útján, az vissza hat a tápanyag felszívódásra, ami meghatározhatja a bevitt élelmiszereket.
    A bevitt élelmiszerek kihatnak a bőrre, de ezt felülírják az egyéni faktorok és az aktuális életviteli hatások. Szerintem nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy ha eszik vagy nem eszik húst valaki milyen a bőre.

    Szerintem edd azt, amire szüksége van a testednek de azt edd boldogan. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday29/8/14 03:39

      Szerintem ez érthető. Szerintem a vegetáriánus vagy zöldség-gyümölcs alapú táplálkozás a legtöbb embernek rövid ideig a hasznára válik. Kivéve azoknak, akik egyszerűen két napig nem bírják nélküle. Illetve azoknak, akik azt gondolják, hogy a hús elhagyásával remekül pótolhatják a kiesett dolgokat péksüteményekkel, csokival vagy gyorskajával.

      Ezzel én is így vagyok, mindenki egye azt, ami neki jó. Ha látnám ennek hátrányát, akkor biztos én is változtatnék. Mindig minden mindenre hat, nekem például ezért szimpatikus a holisztikus gondolkodásmód. Ellenben pont emiatt is tartom sértőnek és ostobának, hogy egy szakember ilyenek jelent ki, mint Renée. :)

      Törlés
    Válasz
  • Fleur28/8/14 01:10

    Már a címet látva felhúztam magam, mert ez akkora baromság :D Minden speciálisabb étrendet támadnak, pedig vannak egyszerűen olyan emberik, akik nem szeretik a húst. Én ettől nagyon messze vagyok, mégis még nekem is vannak olyan napjaim, amikor csak zöldséglevest és sima főzeléket kívánok. Annyi a lényeg -persze nem vagyok szakértő- az ilyen életmódoknál, hogy rendszeresen járjunk vérvételre, hogy ha valami tápanyag/nyomelem hiányzik a szervezetből, azt még időben tudjuk pótolni, amire a tabletták is tökéletesek. Én gluténmentesen étkezem, egyrészt szövődmény, másrészt egyébként is ide vagy a paleóra lyukadtam volna ki, mert "tisztítják" a szervezetemet, nagyon jót tesznek a pajzsmirigy betegségemnek. Sokan néznek furcsán (főleg a paleót utálják sokan), de amikor egy betegségen javít egy étrend, akkor egyszerűen nem értem, hogy miért kell támadni. A bőrömre egyedül a stressz van rossz hatással, gondolom ez is hajlam kérdése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday29/8/14 04:00

      Nem teljesen értem azt, hogy bizonyos embereknek mi köze van ahhoz, hogy mások mit esznek és miért akarják őket kijavítani. Értem, van olyan, hogy szóvá teszi valaki, hogy talán nem kéne napi három tábla csokit megenni, este nyolc után pedig pizzát rendelni, de az más.

      Nem tudom miért támadják a paleót például, szerintem tök jó dolog, habár nem hiszem, hogy az ősember is ezeket ette. :D Nagyon sok embernek bejött, mondjuk a paleós lisztek emiatt exponenciálisan drágultak, a fehér lisztet pedig annyira nagyon nem preferáljuk... :(

      Törlés
    Válasz
  • Agneskova28/8/14 12:07

    Peszketáriánus vagyok kb. 15 éve (=halat eszem, de más állatot nem), a bőröm szép, a vérképem ragyogó, vashiányom soha nem volt. Szerintem is ott a pont, hogy miből mennyit eszel. (Mert ha teletömöd magad a nagyipari kakaóscsigával "vegetáriánus" címszóval, az nyilván rondábban hat a bőrödre, mint amikor zöldség-gyümölcs turmixokat iszol.) Minden embernek NINCS szüksége a húsra - "ha tetszik, ha nem" :]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday29/8/14 03:50

      :)

      Azt olvastam nem olyan rég, hogy a cukor, mármint a fehér finomított, van a bőrre a legrosszabb hatással.

      Törlés
    Válasz
  • dyna28/8/14 14:05

    Lassan három éve elmentem pránanadizni és az első fokozat után 30 napig ajánlott volt a húsmentes életmód. Már korábban is tudtam, de akkor teljesen bebizonyosodott, h én szeretem a húst és a szervezetemnek szüksége van rá.
    Egyszer Für Anikó mesélte a tévében egy Jakupcsek műsorban, h évekig próbált vega lenni és egyszer csak a szervezete kb. majdnem feladta a jelek küldését és egy nagyobb rosszullét utáni vizsgálatokat követően az orvosa közölte, h gyakorlatilag ő már halott, a szervezete teljesen ki van készülve és ne is érti, hogy él még. Ő világosította fel, h vannak bizonyos ember típusok, akiknek a szervezete nem kultiválja az állati eredetű tápanyagok hiányát és vannak, akiké meg akkor érzi magát jobban. Szerintem ehhez kapcsolódik a vércsoportdiéta, ami talán tényleg a leghasznosabb lehet egy embernek, de persze nekem személyes tapasztalatom nincs vele.

    Nyilván ez a kérdés nem ilyen egyszerű, h jobb-e a húsmentes (és melyik, a vegán vagy a vegetáriánus?) élet, ez sem fekete vagy fehér. Hiába imádom például a bocikat (mert bájosan buták és óriásiak a szemük és nekem is örökbefogadott anno egyet az állatkertben a főiskolai évfolyamom), de ettől még szeretem a marhahúst is és még a borjút is. Nem tudom ettől szarabb embernek gondolni magam, lehet, h ha a két kezemmel kellene leölni a kertben a tyúkot, akkor még azt se merném, de ezek ilyen "what if" gondolatok, amik általában csak a levegőben lógnak.

    Sokszor napokig én sem eszem húst és fel se tűnik, amikor meg a nadi miatt nem ehettem, már aznap hiányzott és mindenre vágytam, még az amúgy nem preferált "száraz csirkemellet" is örömmel nyammogtam volna el.
    A bőrömön nem vettem észre változást, de lehet, h rövid volt az idő hozzá. Viszont van olyan régi barátnőm, aki már a 3-4. húsmentes napon elkezdett "méregteleníteni", mármint a szervezete és nagyon csúnyán kirügyezett a pofija. Persze ő is visszatért a húshoz a 30 tilalmas nap után (bár a végefelé azt mondta, h ááá, ő már marad a zöldségpástétomoknál és de finomak és mennyire nem vágyik a húsra), de aztán mégsem állt ellen.
    Abban semmiképp sem hiszek, h ha valamit nagyon kíván az ember és azért sem fogyasztja el, ezáltal a szervezetét folyamatosan sanyargatja, mindig vágyik valamire, de sosem kapja meg, szerintem ez az egyik legrosszabb út.


    Tény, h mindenki a saját tapasztalatairól, hozzáállásáról tud írni, az alapján szűri le a tanulságokat. Csak szerintem ez kifejezetten sok tényezőtől függ, így lehetetlen megmondani a tutit és a biztos "receptet". Jó lenne, ha mindenki odafigyelne saját magára, a teste jelzéseire, vágyaira, picit harmonikusabban élne/érkezne és akkor mindenkinek szebb lenne talán a bőre is (vagy nem! :D ).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. dyna28/8/14 15:00

      Jah és persze a genetika, a hajlam, a mindennapi élet, a környezetszennyezés és még mi mindent kellene kivesézni és egyébként is, ha gépek lennénk, akkor ezek hatásai még kiszámíthatóak lennének, nah de így?! ;) :D

      Törlés
    2. Monday29/8/14 03:21

      Először párnanacit olvastam, de rá kellett gugliznom, hogy mi is ez a dolog. :$

      Most hogy mondod, az állatok saját kezű leöléséről, nekem eszembe jutott, amikor apám a nagymamám lakásában kergetett két tyúkot. A nagyi kapta őket a munkahelyén, hívott minket ebédre másnap, csak azt nem mondta, hogy a tyúkok/csirkék még ott kapirgálnak a konyhában egy dobozban. Lehet ez hagyott bennem nagy lelki sebeket vagy a karácsonyi halászlé a kádban úszó két ponttyal. Szerencsére fej nélkül szaladgáló csirkét sosem láttam.

      Én nem mondom azt, hogy húst enni bűn. Egyszerűen kiakadok az ilyen vegetáriánusoktól, akik lépten-nyomon az arcodba tolják, hogy ők egészségesebb és jobb emberek, mert egy állat vére sem tapad a kezükhöz. Sosem próbáltam megtéríteni a barátaimat, mert tudom, hogy túl sok húsimádó van köztük és ez szerintem nem baj. Elfogadtam azt, hogy másoknak szükségük van húsra, különben nem tudnak egészségesek lenni.

      Egyszer ki akartam próbálni a vércsoport-diétát, de sosem vitt rá a lélek. Viszont most megnéztem és amit nem ehetnék, azokból 1-2 akad, amit szeretek, a többit valahogy nem szoktam enni, mert pfujmiaz.

      A húsgyár jelegű állattartást ellenzem, ahogy szerencsétlenek egész életükben szenvednek, ahogy a sz*rban állnak egész nap. Ez a fajta hús szerintem nem egészséges igazán. Sajnos ennyi embert ellátni, ahogy a piacon roskadoznak a húspultok, szabadtartású állatokkal gondolom nem lehet. Az olyan országokban, ahol vallási okokból kevés húst fogyasztanak, maga a vegetarianizmus is nagyon sok állatvédelmi kérdést vet fel, hiába harcol sok vega így az állatok jogaiért. Elég a sok csontsovány indiai tehénre gondolni, akiket senki sem eteti, de megölni őket szintén bűn. Engem anno hiába próbáltak meggyőzni arról, hogy az állatok leölése a vágóhídon mennyire humánus és fájdalommentes, valahogy nekem nem igazán akaródzott ezt elhinnem...

      Gépként könnyebb lenne, de szerintem jó nem gépnek lenni. :))

      Törlés
    Válasz
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe