3/06/2016

Uriage | Isoliss szemkörnyékápoló krém // teszt, vélemény


Sokan azon a véleményen vannak nem kell szemkrém. Megértem, ha éppen túlárazott, átcsomagolt arckrémnek tartják, de nekem egyszerűen szükségem van rá. Évek után is keresem a megfelelőt, van amit imádtam, de illatos volt; volt ami minden feltételnek megfelelt, de nekem mégsem volt elég 'tömör'. Hogy ezzel mi a helyzet? A tovább után kiderül!

Decemberben vettem ezt a krémet, név szerint az Uriage Isolissszemkörnyékápoló krémet. Eredetileg Biodermát szerettem volna, de nem volt, ezért arra kértem a patikust, ajánljon egy olyan szemkrémet, ami irritálóanyag, alkohol- és illatanyagmentes, ha van. Végül kettőt hozott, mindkettő az Uriage-tól volt, nem olvastam el mi van benne, nem akartam húzni az időt, ezért ezt választottam. Kezdődő ráncokra találták ki. 


Kinyitva itthon elhűltem, amikor megláttam ezen is azaz utálatos golyós adagoló van. Mivel gyógyszertári dolgot vissza sem lehet vinni, ha ilyesmiről van szó, úgy döntöttem teszek vele egy próbát. Az tűnt fel először, hogy tejszerűen folyós dologról van szó, ha a tubust kicsit megnyomom rendesen kifolyik a golyó mellett ez a fehér lé. Persze megint arra gondoltam, amikor egy vastag, zsíros krémet kevésnek érzek, akkor ez a 'semmi' megint jó nagy befürdés lesz. Meglepődtem mennyire bársonyos lett a szemkörnyékem tőle - amíg teljesen be nem szívódott kicsit ragadós is volt. Viszont érdemes alaposan beütögetni a bőrbe, apró, finom mozdulatokkal, különben fehéres marad a szem körüli terület.

Nekem korábban orvosilag 'kipattintották' a bal szemem, azóta a korábban hibátlan szemkörnyékemet elcsúfítja egy mélyebb ránc, ami biztos ezer dologtól függ mennyire látszik, de a nap végére általában ott van. Engem is meglepett, de az első használat után ez a ránc sokkal halványabb lett, a szemkörnyékem pedig egészen kisimult és hidratált, mióta ezt a krémet használom egyáltalán nem jött vissza a ráncom. 


Mivel gyanakvó ember vagyok, meg kellett néznem mi van benne, ami ezt csinálja. Néhány növényi kivonatnak van hasonló hatása és az alkoholnak. És bumm, ott van a listán az „alcohol”. Igaz, az INCI 29. helyén trónol és a 11. helyen olyan összetevő van, amiből maximum 1%-ot használhatnak, tehát nem lehet benne sok. Az összetevők közt előkelő helyen van a glicerin, a sheavaj, squalane és C-vitamin származékot is tartalmaz. Az előbbiekből kiindulva van benne több bőrjavító, hidratáló, vízmegkötő és az E-vitamin két formája.

Jó-e a bőrnek az alkohol?
A legtöbb bőrápolási fórum és blog óva int az alkohol [alcohol denat, alcohol, bio alcohol, SD alcohol, isopropyl alcohol, ethanol, isopropanol] tartalmú krémek, bőrápolók használatától. Egy csoport azt vallja, hogy az alkohol lehet pozitív hatással a bőrre: a barrier réteget megbontva a hatóanyagok mélyebbre juthatnak, könnyebben felszívódhatnak a bőrbe. Viszont a másik csoport azt vallja, hogy kis mennyiségben [5% alatti dózisban] is bőröregítő, sejthalált okozó, amúgy pedig rettenetesen szárító hatással van a bőrre, ezért mindenképpen, minden mennyiségben kerüljük. Ez a nézet a gyakoribb és az elfogadottabb.

Összességében szerintem ez egy hibátlan krém is lehetne, mert nagyon jól eltüntette a szemem alatt lévő egyetlen zavaró ráncot. Könnyűsége ellenére jól hidratál, ugyanakkor én főleg estére szeretem azt a zsíros szemkrém érzést. A golyós adagolót még mindig utálom, viszont hűtőben tartva nagyon jó hideg reggelenként. Az alkohol mellett még talán egy összetevőbe lehetne belekötni: egy szulfátba, amiről szinte semmit sem találtam, viszont a kísérleti egereknél vastagbélgyulladást idéznek elő vele. Valószínűleg nem fogom újra megvenni ezt a krémet. 4/5

Ti milyen szemkrémet használtok? Fontosnak tartjátok?

18 megjegyzés:

  1. Ákos Kállai6/3/16 17:07

    "ez a nézet a gyakoribb és elfogadottabb"

    ezt nem igazán értem. nem csak a legnagyobb saját kutatást végző kozmetikai multik használják az alkoholt, de amint a bemutatott termékből is következik, a gyógyszertári márkák és a biokozmetikumok többsége is. tehát milyen körön belül értendő a "gyakoribb" és "elfogadottabb" alkoholfóbia?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday6/3/16 17:18

      A biokozmetikumokban azért van sokszor az összetevőlista elején alkohol, mert a fertőtlenítés mellett jó tartósítószernek számít, így könnyebben kapnak bio minősítést az erre játszó cégek. Könnyebben, mintha egy jobb formulát igyekeznének hatékonyabb tartósítószerrel helyettesíteni, tegyük fel olyannal, ami miatt nem kaphatnák meg a minősítésüket.

      Arra gondoltam, hogy a tudatos bőrápolók körében, az ezzel foglalkozó fórumokon elfogadottabb az a nézet, hogy az alkohol egy kerülendő összetevő a szárító, barrier megbontó képessége miatt. Emellett általában a kozmetikumokban 5%-nál magasabb koncentrációban van, az alkohol pedig már 3%-nál sejthalált okoz. Így talán érthető miért kerülik.

      Egyébként nekem az a személyes véleményem, hogy a bio vagy gyógyszertári márkák körébe sorolt kozmetikumokban sok olyasmi van, ami nem biztos, hogy a bőr számára a legjobb. Gondolok itt például a rozmaring vagy a levendulaolajra, illetve arra hogy általában csak az érzékeny bőrre javasolt kozmetikumokból hagyják ki az illatanyagot, szulfátokat.

      Törlés
    Válasz
  • Ákos Kállai6/3/16 18:14

    valah minden kozmetikumot tartósítani kell, legalábbis azokat, amiket nem három nap alatt használnak el, és addig sem hűtőben tartják. ehhez vagy sejtmérgeket használnak (tartósítószerek), vagy a víztartalmat csökkentik le annyira, h "tartósítószer nélkül" is elálljon

    az alkohol NEM tartósítószer, a tartósító hatása vízmegkötő hatásának következménye, bizonyos koncentráció fölött (7%), akárcsak a konyhasónak a húsokban, vagy a cukornak a kellőnek sűrű lekvárokban. fertőtlenítő hatása pedig csak nagyon magas koncentrációban van, ennek optimuma 70%, és ez is a vízelvonás következménye. bizonyos koncentráció fölött minden hidrofil anyag tartósítószer, annyira megköti a vizet

    alkohollal tartósítani 5% alatt nem lehet. azokban a termékekben amikben kisebb koncentrációban van, általában oldószerként használták vmelyik hatóanyaghoz, ugyanis az alkohol többek között azért is nélkülözhetetlen, mert sokféle hatóanyagot jobban old, mint a víz (parfümökben pedig ezért pótolhatatlan)

    én őszintén szólva azért nem értem ezt az alkoholmizérát, mert ha igaz is lenne, h az alkohol kis koncentrációban is szabadgyökdonor, még akkor is csak ott tartanánk, h rengeteg széles körben elfogadott és használt tartósítószernek hasonlóan szabadgyökdonor, mint pl. klórfenezin, gükóz-peroxidáz, klórhexidin-diglükonát

    ebben a szemránckrémben jóval az alkohol előtt szerepelnek a tényleges tartósítószerek: a Chlorphenesin és a O-Cymen-5-Ol amikből a klórfenezin egészen biztosan szabadgyökdonor, szóval vki magyarázza már el nekem, h miért nem a nagyobb mennyiségben jelenlévő BIZONYOSAN szabadgyökdonor összetevő miatt megy a hiszti internetszerte, hanem a kisebb mennyiségben jelenlévő LEHETSÉGES összetevő miatt?

    egyébként arra is van kutatás, h az aszkorbil-tetraisopalmitát szétesése után a palmitát szabadgyökdonorként viselkedik a bőrben napfény hatására, szal izgalomra tényleg van ok, ha vki hajlamos rá

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday6/3/16 18:32

      Úgy érzem elbeszélünk egymás mellett.

      Törlés
    Válasz
  • :)Szia,
    Én nagyon szeretem ezt a szemkörnyékápolót :) Na a Bobbi Bronw extra repaier-nél semmi nem jobb, de nappalra, nyárra nekem tökélesten bevált.
    Az alkoholhoz annyit, ha bármilyen krémben az első 5-10 helyen szerepel, azonnal szárít, meg se kell néznem a listát. A bőröm kiabál :):) De nincs fóbiám tőle, de kerülöm, mert a bőröm nem szereti. Ebben a krémben nekem nem okozott gondot :)
    Klassz teszt/vélemény :) Szeretem a blogod :)
    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday6/3/16 18:43

      Köszi!

      Nekem sem okozott problémát, de szeretnék valami jobbat. :)

      Törlés
    Válasz
  • Ákos Kállai6/3/16 18:53

    3% alkohol max sejttenyészetben okoz sejthalált tartós alkoholfürdőben. az emberi bőrön magas alkoholtartalmú készítmények esetén sem marad vissza ennyi, mivel gyorsabban párolog a víznél, ezért legfeljebb a szárító hatása fog érvényesülni. az meg kulturáltság kérdése, h vízelvonással tartósított (magas alkoholtartalmú) biokozmetikumot az ember nem ken töményen az arcára, szal a szárító hatás sokkal inkább használat kérdése egy kozmetikum esetében sztem

    de ha továbbra sem bírtam felfogni szted, h mi is az a hatalmas probléma az 1% alatti alkohollal, amit fontosabb megemlíteni, mint a magasabb koncentrációban jelenlévő valóban kifogásolható sejtméreg tartósítószereket, akkor továbbra is értek a szóból

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday6/3/16 19:24

      Úgy érzem nem érted. Leírtam, hogy 1%-nál kevesebb van benne, tehát nem sok. És nem, nem arról van szó, hogy most az alkohol miatt siránkozok, leírtam, hogy én nem szívesen használok alkoholos termékeket, ahogy a tudatos bőrápolós fórumokon is ez egy visszatérő téma és bizony óva intenek az ilyen termékek használatától általánosságban. Leírtam az ehhez kapcsolódó nézeteket. Ennyi.

      Ha lesz időm valamikor, akkor lehet elolvasok mindenféle kutatást ezekről, mert érdekel.

      Megjegyezném, hogy nem vagyok vegyész vagy bőrgyógyász, grafikus vagyok, akinek van némi ilyen irányú érdeklődése. És lehet, hogy van 8-10 tudományos kutatás a gonosz sejtméreg tartósítószerekről, nem olvastam őket. Ha belinkeled, akkor megköszönöm, viszont ha minden összetevőről az összes kutatást elolvasnám soha az életben nem lenne egy bejegyzés sem ezen a blogon.

      Jó, hogy te ezeket mind így tudod, én nem. De azt hiszem teljesen megfeledkezel arról, hogy az ilyen blogokat átlagos lányok írják, és hiába járnak utána a dolgoknak, egy olyan tudás hogy mindenről tudd mi szabadgyökdonor és mi nem az évek, de legalább hónapok munkája. Sőt, nem elég csak ezeket tudni, hanem komplexitásában is látni kell. Nos, ezt biztos az ember nem az interneten szedi össze. :)

      Törlés
    Válasz
  • Ákos Kállai6/3/16 20:08

    a mindentől mentes desztillált vízbe helyezett humán sejttenyészet is rövid úton bekrepál a petri csészében az ozmózisnyomástól (mivel hiányzik a 0,9% ún. fiziológiás sóoldat ozmotikus nyomása). mégsem látom internetszerte a hisztériát, h lányok, úgy óvakodjatok a h2o-tól, mint a pestistől, mert azonnali sejthalált okoz. szerény véleményem szerint ezen a szinten van a beautyblogger alkoholmizéria

    nyilván mindenkinek meglehet a véleménye, nincs is ezzel semmi gond, de amikor már úgy jelenik meg egy idő után, h ez a többségi, elfogadott vélemény, csak azért, mert a vásárlók 0,01%-át kitevő beautybloggerek között többségi véleménnyé vált egy téveszme, amit egymástól vesznek át, miközben valójában sem a vásárlók, sem a gyártók (ide értve minden szegmenst a legnagyobb multiktól a biokozmetikumokig) között nem többségi vélemény, az már több kettőnél

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday6/3/16 21:26

      Rendben, írd meg a véleményedet a nagy gyártóknak és azoknak a beautybloggereknek, akik szakértőnek kiáltják ki magukat a bőrápolás terén. Szívesen elolvasom a véleményed, de úgy érzem egy félreértés miatt felesleges nálam számon kérned az egész beautybloggerkedést sújtó ejjdenagyproblémákat.

      Honnan tudod hogy a vásárlók nem kerülik az alkoholt vagy más összetevőt? Azokra gondolok, akik tényleg foglalkoznak azzal mi van abban, amit az arcukra kennek.

      Ha belinkeled vagy megmondod milyen folyóiratokban találom a kutatásokat, amikre eddig hivatkoztál, akkor azok továbbra is érdekelnének.

      Maximálisan megértem a te nézőpontodat, amivel nincs baj és igen, logikus, hogy bizonyos összetevők alkoholban jobban oldódnak. Viszont a személyes blogomon gondolhatom azt, hogy nem szeretnék alkoholt kenni magamra - habár nem gondolom azt, hogy igen kis százalékban káros lenne. És emiatt megtehetem, hogy keresek egy olyan terméket, ami hasonlóan jól működik, de olyan összetevők vannak benne, amik nekem jobban tetszenek.

      A jövőben próbálok még precízebben fogalmazni és jobban utánaolvasni annak mi van egy krémben. De igazából úgy gondolom egyáltalán nem tartozom számadással senkinek azért, amit szabadidőmben [főleg éjjelente] leírok még akkor sem, ha bugris balgaságnak tűnik ez a jobban hozzáértők szemében. Vagy ha nem emelem ki azt, hogy az általam nem olvasott kutatásban vagy bármilyen adatbázisban az szerepel, hogy egy nagyobb koncentrációban lévő összetevő károsabb az alkoholnál. Már említettem, nem vagyok vegyész, sem gyógyszerész.

      Törlés
    Válasz
  • Ákos Kállai6/3/16 23:09

    sem a nagy, sem a kis gyártóknak nem kell megírnom semmit, mert mint mondtam volt, nagyítóval kell keresni az olyan gyártót, aki komolyan veszi az alkohol körüli hisztériakeltést, amit Paula Begoun kezdett el terjeszteni, aki alkohol helyett szilikonnal nyomja tele a produktumait, a bőrlégzés nagyobb örömére

    és tényleg legyen meg nyugodtan a saját egyéni, különbejáratú véleményed arról, h a 102. helyen lévő alkoholt akarod megemlíteni egy terméknél a tartósítószerek helyett, én meg nyilván továbbra is előnyben fogom részesíteni a tartósítószermentes koncentrátumokat akár alkohollal is, aminek a felhigítása még mindig jobb kompromisszum sztem, mint a szabadgyökképző tartósítószerek

    tényleg csak a saját véleményed "gyakoribb" és "elfogadottabb" minősítésén akadt meg a szemem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday6/3/16 23:23

      Azzal gyakrabban találkoztam eddig, ezért úgy gondoltam az a gyakoribb. Paula Begoun szilikonmániája sem a legjobb.

      Ezeknek a tartósítószereknek hol lehet utána nézni?

      Törlés
    Válasz
  • Ákos Kállai6/3/16 23:28

    ja, egy link, mert kérted: https://www.futurederm.com/why-alcohol-in-skin-care-is-safe-despite-what-paula-begoun-says/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday7/3/16 00:34

      Köszi. Ezt már olvastam korábban. :)

      Törlés
    Válasz
  • Ákos Kállai7/3/16 00:55

    a klórfenezinről azt lehet tudni, h korábban izomlazítóként alkalmazták, de miután hasonló hatású biztonságosabb vegyületeket találtak, ilyen alkalmazásával felhagytak, és jelenleg már csak tartósítószerként használják szigorúan max 0,3% koncentrációban

    mivel azonban mellbimbó-ápoló krémekből a csecsemőkbe átkerülve a vegyület ebben a koncentrációban is súlyos tüneteket okozott, ilyen alkalmazását teljesen betiltották. ismert allergén

    VálaszTörlés
  • Ákos Kállai7/3/16 01:28

    ha túl sok lennék, nyugodtan szólj rám, de még írtad, h nem találtál túl sok mindent a sodium dextran sulfat-ról

    ez azért különöse fájdalmas, mert tulajdonképpen ez az egyetlen olyan hatóanyaga a szemránckrémnek, ami specifikusan a szem körüli területen hat (a többi, mint pl a c-vitamin, általános öregedésgátló hatású)

    a szem alatti táskákat, puffadást csökkenti, és akinek baja van a szulfátokkal, az bizony bajban van, mert nincs túl sok olyan hatóanyag, amivel kiváltható lenne a hatása

    VálaszTörlés
  • Ákos Kállai7/3/16 04:53

    bocs, h megint én, de visszakerestem az eredeti 3%-os kutatást paulánál, ami így hangzik pontosan:

    "Small amounts of alcohol on skin cells in lab settings (about 3%, but keep in mind skin-care products use amounts ranging from 5% to 60% or greater) over the course of two days increased cell death by 26%."

    na szóval, jól sejtettem, h az az átverés a dologban, h a bőrről még a 60%-os alkohol is egy perc alatt elpárolog, míg a 26%-os sejthalál növekményhez két napig kellett a 3%-os alkoholban pácolni a sejteket

    helyesen alkalmazva mindennapi használtnál a bőr mélyebb rétegeibe max néhány ezreléknyi alkohol jut el bármilyen magas kiindulási koncentrációból

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. djkaty7/3/16 06:33

      Rendkívül érdekes volt a tudományos megközelítést olvasni az összetevőkkel kapcsolatban, köszönöm az élményt :-)

      Törlés
    Válasz
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe