12/26/2016

L`Artisan Parfumeur | Mon Numéro 10 // teszt, vélemény


Tavaly karácsonykor ezzel az üveg L`Artisan Parfumeur Mon Numéro 10 parfümmel ajándékoztam meg magam, annak ellenére hogy annyira náthás voltam, hogy semmit, de semmit sem éreztem belőle. Úgy döntöttem nekem ez kell és kész. Jól döntöttem? A tovább után kiderül!

Igazából elég nehéz leírni a kapcsolatom a parfümökkel, mert nekem sok tetszik, sok olyan is, ami senki másnak, mert úgy gondolom különleges, olyan más. Ez a L`Artisan Parfumeur Mon Numéro 10 is olyan. Az orr mögötte Bertrand Duchaufour - aki zseniális parfümöket csinál -, a sztori pedig az, hogy a L'Artisan Parfumeurnek 2009-ben tíz üveg parfümöt készített, melyekből egy-egy darabhoz húszezer dollárért lehetett hozzájutni. Két évvel később ebből a tíz illatból nyolc visszatért, a földi halandóknak is elérhető áron. Nos, szaglásom nem volt, de birtokolnom kellett egyet ebből.


A fejillatok között édeskömény, kardamom, fahéj, aldehidek, rózsabors, bergamott; a szívillatok közt bőr, tömjén, rózsa, jázmin és geránium van. Az alapillatokhoz vaníliát, kunkort, tonkababot, cédrust, bőrt, pézsmát, hyrax-et, benzoint és ámbrát adtak. Első szaglásra egy érdekes, fűszeres, balzsamos illat, amelyben kardamom és fahéj van valami fura zöldes-zöldséges illattal, illetve bőrrel. Ahogy elérem a reggeli buszom már finomabban beburkol, habos vaníliás, gyömbéres, virágos, ugyanakkor benne van a friss bőr kesernyés illata is. Órákkal később teljesen megváltozik: a kesernyés bőr felerősödik, már-már fullasztóan száraz füstölős, fás, nyersen állatias, szinte kínos. Engem legalábbis zavarba ejt, félek hogy az emberek mit gondolnak rólam - habár nem szoktam a parfümöm miatt aggódni, de valahogy annyira úgy érzem mindenki még utcákkal arrébb is azt érzi, hogy itt van valaki, aki állati testváladékokból összeállított dolgot locsolt magára. A tartóssággal nincs gond, egy egész nap ott ül a bőrömön és annyira erős tud lenni este is, hogy muszáj lezuhanyoznom elalvás előtt különben azt gondolom valami istállóban alszom bőrnyergek közt. Ennek ellenére vannak napok, amikor állok a parfümös szekrényem előtt és mégis őt választom, pedig nem tesz vad tigrissé mint az Al Oudh.

Engem ez az illat a vadnyugatra emlékeztet; eszembe juttatja a rusztikus farmerházakat, a feleség gyömbéres kekszet süt, keveredik az beszűrődő bőrrel és látom ahogy elmennek a templomba, ahol mindent áthat a tömjén és a faragott fa illata. Habár én szeretek azon a vékony ösvényen járni, ami a 'férfi' és a 'női' parfümök közt húzódik, a L`Artisan Parfumeur Mon Numéro 10 letérít, szerintem sokkal férfiasabb, mint nőies. Vad, veszélyes, nem éppen olyasmi, amit 'vakon' előszimatolás nélkül érdemes megvenni. Rettenetesen sok tud lenni, de ennek ellenére nagyon szép. 4/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe