4/03/2017

NYX Face Awards Hungary 2017 | Reptilián Jósnő // Mindent a sminkről


Amikor tavaly a NYX Face Awards-os videóm nem sikerült, nagyon csalódott voltam. Elhatároztam hogy idén valamit összehozok. Muszáj. Most beavatlak titeket mik inspiráltak és milyen akadályokba ütköztem mindeközben. Kattintsatok a továbbra!

Elég hamar jött a jósnő ötlete, valami SFX harmadik szem megoldással. Jól néz ki, egyszerű. Aztán rágugliztam... tele volt vele a youtube. Ne. Ennyit az egyedi ötletekről. Ezért elkezdtem azon gondolkozni, ha jósnő, akkor mégis mitől lehetne különlegesebb. Arra gondoltam nincs mit vesztenem, bele kell vinnem azt, ami engem engemmé tesz. Mivel imádom a cirkuszt és mindig érdekelt a régi amerikai szörnycirkusz is, ezért ebbe az irányban indultam el. Végül a vurstliban kötöttem ki, ahol a hüllő jósnő jósol a sötét sátrában.

Két dolog terelt ere az útra: az egyik, a nálunk lévő kisbolt pénztáránál kitett Reptiliánok című összeesküvés-elméletes sorozat volt, amit mindig megnézegettem és csodálkoztam, hogy van olyan, aki ezt mind elhiszi. A másik pedig az, hogy nemrég láttam adják a tévében Rémségek Cirkuszát, ami az a könyv volt nekem 12-13 évesen, amiért a mai napig annyira imádok olvasni. Az egyik kedvenc karakterem a könyvben Evra Von, a kigyófiú. Szóval betettem a cirkuszt, a reptiliánokat, a jósnőt és a '20-as éveket a képzelt turmixgépembe, majd lett belőle valami talán egyedibb dolog.

Moodboard
Március 11-én láttam a verseny kiírását és megijedtem, mert sokkal korábban rendezték meg idén, mint előző évben. Ekkor már tudtam mi akarok lenni, de semmim sem volt hozzá. Gyorsan átgondoltam mi kell, listát írtam, összeraktam fejben a színeket, vázlatot készítettem, megrendeltem az eszközöket. Tudtam, hogy frissen vörösre festem a hajam, igazi piros lesz, tehát bőrömnek jó lenne valami passzoló színűnek lennie, ezért a sötétzöldet elvetettem, valami pasztellesebbet szerettem volna.

Az arcom oldalára képzeltem a pikkelyeket, mert akkor még egy fejdíszben gondolkoztam, viszont egy mutatósabb drága és nem biztos hogy időben megérkezik. Drótból csináltam egy egyszerűbbet és a videózós napon ügyesen itthon hagytam. Szerencsére a tarot kártyákat nem hagytam itthon, a rajtuk látható vektoros grafikákat én készítettem, alakítottam át eredeti fametszetekről ezzel elment jópár órám.A pikkelyek igazi fejtörést okoztak. Úgy gondoltam, szépen felfesteni ezeket szinte lehetetlen, emellett rengeteg időbe telne, illetve nem realisztikus. Valami jobbat akartam. Eleinte az arcom széleire, a halántékomra és homlokomra szerettem volna őket, foszlósan, mintha vedlenék. Tudtam, hogy latex applikációkat fogok készíteni, de hogyan? Eddig még sosem csináltam, jajjmilesz. Agyagból estem neki a pikkelyeknek, egyesével megformázva, lapítva. Összerakva nagyon műnek, robusztusnak tűnt az első kör, ezért még vékonyabb lapocskákkal próbálkoztam, ezek viszont száradás közben berepedtek, széttörtek. Utolsó pánikszerű kétségbeeséssel még megpróbáltam mindenfélét az agyagba nyomkodni – arra gondoltam, majd latexet öntve a formába pikkelyek lesznek. Így jöttek létre az oldalsó nagyobb részek  erről az egész folyamatról lesz külön videó valamikor. 

Amikor már azt hittem megmenekülök és kitaláltam miből lesz hüllőbőröm, teljes izgalomban elmentem folyékony latexért. Nagy kiszerelésben kell, mert ki tudja mennyit locsolok el a kísérletezéshez. Nagy, olcsóbb folyékony latex nem volt, aznap rendeltek, talán péntekre megjön – vasárnap vettük fel a videót. Pénteken odatelefonáltam - persze nem jött szállítmány, szóval elfogadtam, hogy van az, ami annyiba kerül, amit az összes eszközre és kiegészítőre szántam volna. Aztán csoda történt: maradt még egy abból, ami nekem kellett. Így egy napom maradt kivitelezni azt, amin egy hétig gondolkoztam. Ha ez sem jön össze, akkor vasárnapig csecsemőpózban fogok zokogni. Ekkor minden sokkal több időnek tűnt, mint amivel eleinte kalkuláltam. Például a karmaimat műkörömből készítettem, azt gondoltam 3-4 óra alatt végzek velük, de festéssel és száradással együtt négy nap volt. 

Eljött a vasárnap és arra készültem egy kis neszesszerben elfér majd minden, ami kellhet. Végül két táskával mentem a stúdióba. A kísérleti sminkelésnél a sminkem bizonyos részeit elvetettem, mert nem volt elég jó, nem adott hozzá annyit az egészhez amennyi idő elment velük. 12:30-ra értem a stúdióhoz, este tízkor jöttünk el. A smink applikációja olyan 5 órát vett igénybe, aminek nagy része a pikkelyek festésével és ragasztásával ment el. A szélek mindig felváltak, úgy éreztem már ragasztóban fürdök, de az arcom oldalán lévő részek, amikor beszéltem ismét megadták magukat. Azt hittem megőrülök. A nyakam és a kezem szándékosan lett más színű, mert a hüllőknél is gyakori, hogy a fejük színes, a testük pedig nem. Sikerült kiválasztani azt a zöldet, ami ha közel kerül a lámpához majdnem világít, de árnyékban jó volt. A kezemre már nem volt idő pikkelyeket ragasztani, de utólag ezt nem teljesen bánom.


Az elmúlt tíz ében nem viseltem egyszer sem kontaktlencsét, habár fiatalon volt színes, de hamar felhagytam vele. A fotózós rész előtt nem sokkal kontaktlencsém alá bement egy szemcse, de a karmaim miatt már nem tudtam kivenni, szóval a fotózás részét a dolognak nem láttam, folyamatosan folytak a könnyeim.

Csütörtök este született meg a videó végleges formájában, több órányi anyagból. Ha bekerülök a TOP20-ba informatívabb leszek, ígérem. Ha pedig tetszik a reptilián jósnőm, akkor szavazzatok rám a versenyen, nagyon szeretnék továbbjutni. Április 3. és 6. között tudtok szavazni, elvileg naponta egyszer. Imádnám, ha sikerülne, annak ellenére hogy nem vagyok ismert youtuber. A megosztásokért pedig nagyon hálás vagyok. Nagyon számítok rátok.
Rettenetesen féltem eddig a videózástól, attól, hogy mit szólnak hozzám, hiszen eddig rengeteg diszkrimináció ért – a súlyom, a piros hajam, a tetoválásaim miatt. Tartottam attól, hogy egy ilyen smink milyen visszajelzéseket fog kapni. Szombat este egy hét előkészület után még azon is gondolkoztam, hogy valamit visszavegyek-e még belőle, mert lehet ez elsőre túl sok. Aztán arra jutottam, hogy csak azért, mert attól félek túl sok, túl bonyolult még nem kell kevesebbet teljesítenem magammal szemben. Lehet ostobaság, de ilyenkor én mindig magammal versenyzek első sorban – azzal, hogy mindig jobb dolgokat tudjak kitalálni, teljesítsek és az utolsó hibámból is tudjam máskor mit kell jobban csinálnom.

Csak fényfoltokat láttam már, amikor ezek a képek születtek. Imádom ezt a vörös fényt, aminek nem tudom mi a neve, de ami rácsavarodik az emberre fény. A fotókat Gergely Balázs barátom készítette és ő segített a videóban is.


2 megjegyzés:

  1. Ajjaj, a videóban nem voltál ennyire ijesztő, rendesen megborzongtam a képek láttán, de abszolút jó értelemben! A videó is szuper lett, tényleg folytathatnád, a hangod is tök megnyugtató hozzá :D Ja, és nyilván rád szavaztam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Képen tényleg ijesztőbb, szerintem ez a kifejezéstelen sárga szem tehet róla. :DDD

      Törlés

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe