4/11/2013

Szemöldökformázás - lépésről-lépésre II.

Sok gyengém és sok gyengeségem van a sminkelésben. Az egyik a szemöldök, mert ez az arcunkat keretezi, megadja a karakterét és öltöztet is egyben. Egyszer már írtam erről, de most van egy frissített változatom, részben már én is máshogy rajzolom a szemöldököm és van egy-két olyan tippem is, aminek a létezéséről az előzőben megfeledkeztem. Illetve elég sokan kérték, tehát itt van újra!


Alapvetően fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes szemöldökformát. Ha valaki nincs megáldva a szimmetriaérzék csodájával és különben sem tudja mit kezdjen a szeme fölött növő szőrszálakkal, akkor látogasson meg egy szakembert. Azok az arcformák, amikben több a szöglet, mint a keret, nekik inkább az ívesebb szemöldök áll jól, ahogy a kisebb szeműeknek is ; de a hosszúkás, vékony arcú lányok inkább egy laposabbat válasszanak - ezzel nem nyújtják tovább a vonásaikat. Távol ülő szeműek trükközhetnek a szemöldök színével is: ha például enyhén sötétebb porral töltik ki a szemöldökük elejét máris közelebbinek tűnnek a szemek, de a változás mégsem úgy drasztikus, mint egy banánosabb formájú sminkkel. A szemöldök 2/3, 1/3 arányban oszlik meg - a hosszabb rész az elejétől a legmagasabb pontig, a rövidebb rész pedig  "farkincát alkotja.

Nekem sajnos tetovált szemöldököm van, így nekem sem lehet mindent, de igyekszem a legtöbbet kihozni belőle. Senkinek sem tanácsolom, hogy túlságosan kiszedje a szemöldökét. Viszont valakinek különösen rossz ívben nő, a vége szomorúan lekunkorodik, akkor szerintem nincs mit tenni - ki kell szedni, mert összenyomja a szemet és az sem szép.

Amire szükségünk lesz - hétköznap csak ceruzát, port és szemöldökzselét használok - ha mi akarjuk kialakítani a szemöldökünket:
  • Szemöldök sablon vagy egy grafikus biztos keze 
  • fehér szemceruza/krémes festék/elütő színű szemfesték
  • csipesz
  • kisolló
  • szemöldökceruza vagy szemfestékbázis
  • a hajszínünkhöz passzoló szemfesték
  • szemöldök zselé
  • korrektor
  • ferde vágású ecset
  • szemöldök/szempilla kefe
Pár segéd még innen hiányzik


1. Először átgondoljuk, hogy az arcunkhoz milyen szemöldök állna igazán jól. Ezután előveszünk egy megfelelő szemöldöksablon vagy fehér ceruzát és megrajzoljuk a szemöldökünket. Majd a formán kívül eső szálakat fogjuk és kiszedjük egy csipesszel. Majd lefelé fésüljük a szálakat és a formából kilógó szálakat rövidebbre vágjuk, majd felfelé fésüljük és az úgy kilógó szálakat is jó modorra neveljük. Ha vannak apróbb, szedhetetlen szálak, amiktől mindenképpen szeretnénk megválni, akkor azt szemöldökborotvával korrigálhatjuk. Nekem bloggerként a közeli vakus képeken "szedetlennek" tűnik a szemöldököm időnként, mert a vaku árnyékot vet láthatatlan a szálakon - ha nem célunk közelről fotóz a szemünk, akkor szerintem ez nyugodtan elhagyható lépés.
Ehhez a képhez hetekig növesztettem a szemöldököm - már féltem emberek közé menni

Személy szerint szeretek sablont használni, mert nem kell ragaszkodni a formájához - ha a tetsző részeket, például vastagságot átrajzoltuk, de nem tetszik a farkinca íve, akkor óvatosan megfogjuk és elmozdítjuk olyan szögben, ami szerintünk jól állnak nekünk, majd ezt a részt így rajzoljuk át. Ezenkívül az egyenes széleit vonalzóként is használhatjuk, ha még nem vagyunk elég gyakorlottak és nem látjuk két pont között hogy megy egy egyenes - például a szemöldökünk csúcsa és kezdete közt. Egész olcsón lehet már kapni és sok szemöldök szetthez is jár általában három - nekem például Essence van.

2. Ha ezzel megvagyunk és letöröltük a fehér festéket, akkor elvileg van két darab tökéletes szemöldökünk. Ha porral rajzoljuk meg vagy extra tartós darabot szeretnénk, akkor vékonyan lekenhetjük a formát szemfesték alapozóval. Én általában ceruzát használok, aminek elég vöröses a tónusa és jól tapad bele a festék, így ezt a lépést rendszerint kihagyom. Mivel zöldes szemem van, a vöröses tónus mind hozzá, mind a hajszínemnek jót tesz. 



Tehát fogjuk a porunk vagy a ceruzánk és megrajzoljuk a szemöldökünk alsó ívét. Ez adja meg hol kezdődjön és meddig tartson - a kezdet a orrcimpa és a belső szemzugot összekötő egyenes meghosszabbítása, a vége pedig az orrcimpa és a külső szemzug-szempillasor vonala. Ha ettől valaki radikálisan eltér, az első esetben ijedt vagy morcos tekintetűvé válik, a másik esetben pedig inkább összenyomja a tekintetet a "farkinca" hossza [rövidsége]. 



3. Most jön a külső-felső ív. A legmagasabb pontot köti össze az alsó ívvel. Nekem itt bele kell vennem a tetovált szemöldököm maradványát is, ezért elég kötött a formája, de sokkal jobb, ha ívesen rajzoljuk ezt is, mint egy egyenes vonallal. 



4. Most a kezdeti pont és a legmagasabb pont közti egyenest húzom meg. Ha megvagyok akkor lazán kitöltöm a formát ceruzával, majd egy tömött, masszívabb ferde ecsettel az egész formában szétterítem, elől inkább kifelé húzva, ellágyítom az éleket.










5. Most jön a porozás. a szemöldökön felső-elülső részét világosabb porral töltöm ki, a hátsóbbakat sötétebbel. Két port használva természetesebb eredményt kaphatunk így. Ha valaki inkább szálakra vágyik, akkor az egészet egy világosabb porral töltse ki, majd a sötétebbel imitáljon szálakat. Mivel én még színezett zselét is használok, ezért inkább az első módszert vetem be. [Képen nem látszik annyira a különbség.]



6. Az egyik utolsó lépésként a felső ívet, ahol a világosabb por volt, egy szempillakefével elmosom, hogy természetesebb legyen a hatás. Átmegyek a szálakon egy szemöldök zselével. Használhatunk színezettet, ettől érdekes lesz, vagy csak a fixálásért színtelent. Ha nincs színtelen zselénk, akkor nagyon minimális átlátszó szájfény is megteszi. Ha valaki még szeretne trükközni, irizáló port is vihet fel szálanként - vörösöknél bronzot például vagy szőkéknek aranyat javasolok. Ha viszont ennél is érdekesebbet szeretnénk  akkor olyannal is megpróbálkozhatunk, ami a szemszínünk kiemeli.



7. Az alsó ívet [és a felső ív farkinca részét] egy szintetikus ferde ecsettel és korrektorral kicsit kihangsúlyozzuk. Ez a lépés elhagyható, de sokat dob a szemöldökön, tisztább lesz a voala. Kész is vagyunk! 


Remélem hasznosnak találtátok! 

12 megjegyzés:

  1. Nuada Stenonis11/4/13 13:09

    Nagyon szép a végeredmény.
    Én nem szoktam rajzolgatni, még belegondolni is őrület, hogy ezzel minden nap el kelljen tökölnöm :) Ha nem szedem túl, akkor a sajátomat is egész szépen meg tudom regulázni. Sokáig nem vágtam belőle, de amióta rászoktam, nem szedek ki létfontosságú szálakat, csak azért, mert hosszúak.
    Szemöldökzselé helyett egy ideje ilyen folyékony hajformázó vizet használok, egy zselés tubust rengetegszer újra lehet vele tölteni, és sokkal jobban tart :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe14/4/13 13:33

      Ez érdekes, gondoltam, hogy lehet valami hajzselé szerűséggel is csinálni, de még sosem próbáltam ki.

      Törlés
    Válasz
  • Csiribiri Erica11/4/13 13:24

    Köszi, jó lett! Nekem a szemöldököm a mumusom :-( Ceruzával csinálom akkor túl csík, ha porral akkor semmilyen...és még nem találtam meg a jó ecsetet hozzá ami kellőképpen merev. Tetoválva van, ráfér a korrigálás néha, olyankor belendülök és csinálok morcos tekintetű sminket :-D (mert túl sötétre sikeredett).Számomra egy kihívás a szemöldök :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe14/4/13 13:36

      Gyakorolni kell és menni fog. Nekem mindkét szemöldökhöz szeretett ecsetem a MAC 266SE, mert valahogy szerintem merevebbek a szőrei, mint a "rendesnek". De a Kryolannak is van hasonlója, sokkal olcsóbban. :)

      Törlés
    Válasz
  • Az enyém mostanában teljesen természtes (:D) de azért ceruzával meg szoktam formázni. Viszont lassan beiktatok egy kozmetikus látogatást, mert jó lenne festeni picit :)

    VálaszTörlés
  • BeLLaLa12/4/13 06:50

    Amikor az indexképet megláttam, eszembe nem jutott volna, hogy alapjáraton ilyen kevés szálacskából hoztad ki ezt az eredményt. Én balga totál abban a hitben voltam eddig, hogy eredendően ilyen színű a szemöldököd :)
    Én kozmetikussal szedetem, magamnak nem egyszer elbaltáztam már, és nincs türelmem sem... A kósza szálakat szokta szedni, illetve egy kicsit íveltebb formát alakít ki, mint a természetes (ami majdnem totál egyenes...), és festettem is.Nekem a frissen festett szemöldök az "igazi", nekem direkt tetszik, hogy a bőrt is megfogja a festék, és határozottabb lesz a szemöldököm formája. Amikor kezd kikopni, szemhéjpúderrel, szemöldökcerkával korrigálom, a szemöldökzselé ill. fésű pedig mindennapos, ezek nélkül önálló életet él a szemöldököm (ráadásul lefelé növő száliránnyal..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe14/4/13 14:24

      A felfelé növő sem jobb, habár ha férfi lennék mindenképpen Jack Nicholson szemöldököt szeretnék [vagy Anthony Hopkins-ként újjászületni, de ne legyünk telhetetlenek!]. :D

      Törlés
    Válasz
  • Ibolya Janko12/4/13 10:56

    profi munka :)

    www.beautyandfashion-makeup.blogspot.com

    VálaszTörlés
  • mikor tetováltattad a szemöldököd (hogy ennyire elhalványult már)? kozmetikai volt? nem tervezed, h újra csináltatod?

    egyébként pedig olyan igényes munka, ez a poszt pedig tökéletes segédlet azoknak, akik nagyon ritka és nem túl formás szemöldökkel rendelkeznek. láttam én már a sminkes képeken, h igen kevés a saját szálad, de hogy ennyire, tényleg megleptél!

    én magamnak festem vagy 10 éve, régen natúr barnára, ami csak a bőrt fogta inkább meg, a szálak maguktól is közép barnák voltak. az utóbbi 2-3 évben pedig már a hajfestékkel pirosítok, mert most ez az élénkség tetszik. ami az első 2-3 napon kicsit talán túl harsány, de utána még 2 hétig szerintem tökéletes. aztán már nagyon kihullanak a szálak és picit nem árt rásegíteni... (filózok is most, h vegyek-e valami pirosasbordós cerkát, hátha segítene ezen a problémán).

    én amúgy egyszerűen nem mernék egy ennyire rajzolt változattal utcára menni, mármitn csak azért, mert biztos szétmaszatolnám, leázna rólam, ilyen hasonlók. persze könnyű beszélnem, mert közép dús szőrzettel áldott meg a szemem fölött az ég és magától is van valami, nem is bántásból írtam, inkább csak azt akartam a végére kihozni, h én tuti szálasan tetováltatnám, ezzel levéve a vállamról sok macerát. arról nem is beszélve, h ezt minden nap újra rajzolni én képtelen lennék (és sajnos a nők nagy része is, nem hiába járkálnak olyan csodálkozó és hullámos szemöldökök a bkv-n, h nem tudom, h sírjak-e vagy nevessek).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe14/4/13 14:35

      Még 16 voltam, amikor megcsináltattam, mert akkoriban ennyi szemöldököm sem volt. azóta is hibaként élem meg, mert semmi formája sincs és az egyik magasabban is van a másiknál, habár nem annyira feltűnő. Kozmetikai volt, de sosem csináltatnám újra és senkinek sem javaslom, mert általában megbánják az emberek. Arról nem is beszélve, hogy a tetovált szemöldök, a látványosak, milyen benyomásokat váltanak ki az emberekből. Engem egyszer állásinterjún arra hivatkozva, hogy tetovált a szemöldököm például esélytelennek tartottak egy kommunikációs pozícióra, amit a hirdetés alapján imádtam volna.

      Nekem gyakran volt a szemöldököm teljesen szőkére festve régen, annyira imádtam az alakíthatóságát, de nagyon világos szőke sosem volt a hajam. Nem baj, már így is a 30%-a teljesen ősz a saját hajamnak, nem kell már sokat várni a fehér hajra! :D

      Nem maszatolódik el és az ember automatikusan vigyáz rá. :) Szerintem a hullámos szemöldökök igazán szürreálisak és sci-fit idézőek, én szeretem őket!

      Törlés
    Válasz
  • Névtelen12/4/13 16:18

    Nagyon ügyes vagy! Nagyon szép lett a végeredmény. Köszi a postot, klassz tippeket adtál. :)

    VálaszTörlés
  • Makeup Universe14/4/13 13:32

    Köszönöm, örülök, hogy hasznos volt. :)

    VálaszTörlés
  • Megjegyzés hozzáadása
    Továbbiak betöltése...

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe